Dita Pecháčková je pro mnohé známá pouze jako Dita P. Spisovatelka a moderátorka má na svém kontě celou řadu receptů a v minulosti inspirovala mnoho lidí k uvaření či upečení nějakého toho pokrmu. Připravte si podle ní například vynikající jahodový dort.
Jedním z jejích největších kuchařských vzorů je Jamie Oliver. „Je spontánní, přirozený, vidím, jak ho to baví, jak to umí. A je k tomu navíc i vtipný,“ vysvětlila kdysi. Zatímco tento britský kuchař je její inspirací, ona sama se snaží inspirovat ostatní.
K dokonalosti daleko
Ačkoli pro mnoho lidí je vzorem, přiznává, že ne vždy zvládá doma dělat teplé večeře. K dokonalé mámě i manželce má podle svých slov daleko.
„Nejspíš jsem si taky plánovala, že budu dokonalá máma, která každý den uvaří teplou večeři, jíst se bude v pravidelný čas a jen zdravě… To se tedy nepovedlo, ale sním o tom pořád,“ řekla v rozhovoru v roce 2019.
Jahodový dort podle Dity P.
Ačkoli tvrdí, že má k dokonalosti daleko, její recepty jsou velmi inspirující. Vyzkoušejte si podle Dity P. připravit například jednoduchý a chutný jahodový dort, který ocení celá rodina.
Potřebovat budete 175 gramů mouky, kypřicí prášek, 175 gramů másla, 175 gramů cukru, 3 vejce, 800 mililitrů smetany ke šlehání, 4 lžíce jahodového džemu a 800 gramů čerstvých jahod.
Vymažte si máslem 2 kulaté formy. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte máslo, cukr a vejce. Vše důkladně promíchejte a těsto rovnoměrně rozdělte do forem. Pak pečte korpusy na 180 °C asi 25 minut.
Korpusy po vychladnutí rozřízněte na poloviny. Smetanu ušlehejte do tuha. Potom potřete jeden plát dortu džemem a ozdobte pokrájenými jahodami, spojte ho s dalším a ten potřete šlehačkou. Takto sestavte střídavě celý dort.
Poslední plát potom potřete jak džemem, tak šlehačkou. Ozdobte ho jahodami pokrájenými tentokrát na větší kousky a dejte celý dort zatuhnout do lednice. Po dvou hodinách ho můžete vyndat a servírovat.
Zdroj: Českobudějovický deník, Blesk pro Ženy, Novinky, Dita P., Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová