Robert Chesebrough konzumoval každý den lžíci vazelíny. Dožil se 96 let

Zdroj: Profimedia

Vazelína je polotuhá směs, kterou mnoho lidí využívá jako mast, jiní do ní přidávají nejrůznější ingredience, aby z ní léčivou mast teprve udělali. Dříve byla propagována jako všelék, dnes se ale na jejích účincích vědci zcela neshodují, píše Britannica.

V kosmetice je vazelína považována za univerzální přípravek. Na kůži dokáže vytvořit ochrannou bariéru. Používá se tak například ve chvíli, kdy máte suchou nebo popraskanou kůži.

Ačkoli z chemického hlediska jde o hořlavou polotuhou směs uhlovodíků, používáme ji především na pleť obličeje, na rty, ruce či vlasy. Jde o hypoalergenní látku, která je bez zápachu a není rozpustná ve vodě, doplňuje Healthline.

Výrobce ji konzumoval

V dnešní době existuje mnoho názorů na to, jakým způsobem je vazelína zdraví prospěšná. Odborníci se shodují na tom, že pro pokožku přínos má, v učitých ohledech pouze vzájemně nesouhlasí s tím, jak výrazný.

Všichni nicméně vědí, že její využití by mělo být čistě zevní, měla by se tedy na tělo mazat. To si nicméně nemyslel její vynálezce Robert Chesebrough.

Ten začal vazelínu v roce 1870 vyrábět. Kromě toho ji nicméně také konzumoval. A to pravidelně po dobu více než 60 let. Některé zdroje uvádějí, že jedl minimálně jednu lžíci každý den.

Dožil se vysokého věku

Dodnes není prokázáno, že by konzumace vazelíny měla na lidské zdraví jakékoli prospěšné účinky. Odborníci se shodují na tom, že může člověku naopak ublížit, neměla by ale vyvolat žádné extrémně závažné zdravotní problémy, píše Medium. Minimálně tedy ne v množství, ve kterém ji vědec konzumoval.

Chesebrough sám nicméně z neznámého důvodu trval na tom, že je pro jeho tělo vazelína prospěšná. A ačkoli si mnoho lidí nedokáže představit něco podobného jíst, on až do své smrti tento zvyk praktikoval.

Dožil se nakonec 96 let. Mnoho lidí tak věří tomu, že na celé jeho myšlence něco mohlo být. Podle odborných názorů byl nicméně jeho vysoký věk spojen s tím, že šlo o zdravého člověka se štěstím na dobré geny.

Zdroj: TikTok, Medium, Britannica, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz