Lasagne miluji na všechny způsoby. Doma dělám nejčastěji ty masové, mám ale pár kamarádů vegetariánů a zkoušela jsem několikrát už i lasagne čočkové. V poslední době jsem si ale nejvíc ze všeho oblíbila ty špenátové.
Jsou zdravé, chutnají skvěle a potěší každého. Sice je připravuji nejvíce pro své kamarády, kteří nejedí maso, přesto si na nich ale pochutná i zbytek rodiny. Připravte si je doma i vy.
Co budete potřebovat
Na přípravu lasagní si připravte těstoviny na lasagne, 800 gramů mraženého špenátu, menší cibuli, 4 stroužky česneku, 50 gramů másla, 3 lžíce hladké mouky, 500 mililitrů mléka, 300 gramů tvrdého sýru na strouhání, sůl a pepř.
Všechny ingredience se dají koupit v jakémkoli obchodě, nejsou nijak výrazně drahé a uděláte z nich jídla dostatek pro celou rodinu. Pokud tak přemýšlíte nad levnějším obědem pro více lidí, v tomto případě jde o jasný tip.
Jak na přípravu lasagní
Nejprve si nakrájejte cibuli najemno, stroužky česneku prolisujte a sýr nastrouhejte. Na oleji cibulku opečte, přidejte špenát a česnek. Vše osolte a krátce povařte.
Potom připravte bešamel. Rozpusťte na pánvi máslo, přidejte mouku, jíšku následně zalijte mlékem. Do bešamelu dejte asi třetinu nastrouhaného sýru. Dokořeňte ho solí a pepřem.
V pekáči pak navrstvěte těstoviny s bešamelem a špenátem, poslední vrstvu bešamelu posypte zbytkem strouhaného sýru. Pekáč zakrytý poklicí dejte do trouby. Lasagne pečte 30 minut na 180 °C. Posledních 10 minut je dopékejte bez pokličky, aby se udělala na vrchu křupavá krusta.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová