Nějakou tu zásobu zeleniny bychom doma vždy měli mít. Ať už budete chtít k obědu přidat oblohu, nebo si dát na svačinu něco zdravého, vždy je dobré mít kam sáhnout. Mnoho lidí ale uchovává některé druhy zeleniny v lednici i přesto, že to pro dané potraviny není dobré.
V lednici je speciální přihrádka, průhledný šuplík ve spodní části, který většina lidí správně využívá k ukládání ovoce a zeleniny. Ne všechny potraviny ale chlad ocení. Víte, kterou zeleninu byste nikdy neměli do lednice dávat?
Česnek, cibule a zázvor
Česnek a cibule do lednice rozhodně nepatří. A to z toho důvodu, že v chladnějším prostoru mohou začít klíčit a poté se rychleji kazí, píše Hi Sense. Pokud využijete z cibule například jen polovinu, můžete v lednici zbytek uložit.
Vždy je ale důležité, aby to bylo pouze maximálně na dva dny. A také se ujistěte, že je v uzavřené krabičce, jinak vám po celé lednici vytvoří nepříjemný odér.
Dalším problémem u česneku a cibule je to, že v chladu takzvaně gumovatí. A to samé se může stát také s křenem či zázvorem. Tyto potraviny tak ukládejte raději do špajzky, kde je sice chladnější prostředí, nikoli ale tak chladné jako v lednici, radí iReceptář.
Do lednice nepatří ani rajčata
Mnoho lidí je touto informací pravděpodobně překvapeno. Jak píše na svém webu i Martha Stewart, rajčata jsou velmi často v lednici uchovávána. Ve skutečnosti je to pro ně ale nevhodné prostředí.
Je to proto, že je většinou nekoupíme ve stadiu plné zralosti. Potřebují dozrát, proto je ideální nechat je spíše na kuchyňské lince v pokojové teplotě. Do lednice umisťujte maximálně velmi zralé či přezrálé kusy.
Největší chybou je ukládat do lednice brambory. Ty totiž obvykle v chladu zesládnou. Pokud nemáte sklep nebo balkon, kam byste je umístili, je pro ně ideální tmavé místo ve spodní skříňce kuchyňské linky, doporučuje Extention.
Zdroj: iReceptář, Extention, Hi Sense, Better Homes & Gardens, Martha Stewart
Autor: Šárka Cvrkalová