Každému z nás se někdy stalo, že rozdělal mléko, ale nestihl ho spotřebovat a potom ho zkyslé vyhazoval. Víte ale, že i zkažený produkt můžete v mnoha ohledech ještě využít? Existují i jiné cesty, jak s ním naložit, než ho vylít do odpadu.
Zkyslé mléko se dá využít v kuchyni na mnoho způsobů. Je možné ho za určitých podmínek konzumovat, kromě toho má ale také vlastnosti, které jsou vhodné například na čištění šperků. Poradíme vám, jak zkaženou potravinu využít.
Čerstvé, nebo trvanlivé?
V případě, že vám zkysne trvanlivé mléko, jeho konzumace podle webu Naše Zahrada už rozhodně není vhodná. Dá se využít jinak, v kuchyni se mu ale raději vyhněte.
Pokud ovšem zkysne mléko čerstvé, můžete ho využít například k přípravě tvarohu. Stačí ho zahřát na 40–50 °C a nechat odkapat v cedníku, radí Prima Living. Pokud necháte mléko v chladu přes noc, druhý den máte vynikající tvaroh.
Dále můžete mléko využít také na vaření, nahradí například kefír nebo kyšku. Udělejte z něj lívance či palačinky, nemusíte se bát ho použít ani do buchet.
Využití mimo kuchyň
Mléko, které se už nehodí ke konzumaci, ani z něj nechcete nebo nemůžete vařit, lze využít i jinak. Do zkyslého mléka můžete například přes noc namočit šperky, které ztratily svůj lesk. Druhý den budou jako nové, píše Lifee.
Mléko má také vynikající hydratační schopnosti, a to i potom, co zkysne. Můžete z něj tak dělat různé pleťové masky pro hydrataci vaší pokožky.
V neposlední řadě má potom zklidňující účinky. Pokud se tak například v létě spálíte, jednoduše si bolavá místa ošetřete studeným mlékem z lednice. Zchladíte tím spáleniny, které se budou navíc i rychleji hojit.
Zdroj: Lifee, Apetit, Pro ženy, Prima Living, Naše Zahrada
Autor: Šárka Cvrkalová