Maso rozmrazujte jedině ve studené vodě. Nikdy ho nedávejte do mikrovlnky

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí si myslí, že na rozmrazování masa není nic náročného. Pravda ale je, že existuje celá řada způsobů, jak to udělat špatně. A ačkoli třeba na chuti rozdíl nemusíte poznat, vaše zdraví může být při špatném postupu v ohrožení, varují webové stránky americké instituce, která dohlíží na bezpečnost potravin.

Ne vždy si člověk vzpomene, že má navečer vyndat z mrazáku maso, které chce další den připravit na oběd. Je pravda, že rozmrazit se dá i za několik hodin během dopoledne, jak ale na to, aby to bylo správně?

Nikdy maso nedávejte do horké vody

Lidé často dělají to, že vyndají maso z mrazáku a strčí ho do teplé (nebo dokonce vařící) vody. Ano, je to sice rychlý způsob a během hodiny je maso měkké, ale rozhodně to není správně.

Horká voda totiž pomáhá šíření bakterií, píše třeba web Prep Dish. Ty se potom mohou z masa dostat do našeho těla, a to i přes dobré tepelné zpracování jídla. Jídlo tak raději dejte do vody studené.

Ta sice urychlí rozmrazení potravin daleko méně, ale budete mít jistotu, že je maso zdravotně nezávadné. Rozhodně maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě. Zatímco některé jeho části zůstanou zmrzlé, jiné se totiž začnou vařit.

Nikdy nerozmrazujte při pokojové teplotě

Pokud maso vyndáte a necháte ho jen tak na kuchyňské lince, aby povolilo, rozhodně to není správné. Pokud totiž teplota stoupne nad 4 °C, bakterie, které byly v jídle přítomné před zmrazením, se mohou znovu začít množit, upozorňuje iReceptář.

I z toho důvodu je právě studená voda tím jediným vhodným způsobem, jak maso rozmrazit. Ponořte ho do hrnce tak, aby bylo celé pod hladinou. Vodu navíc každých 30 minut vyměňte. Tímto způsobem ho budete moci začít za několik hodin zpracovávat a budete mít jistotu, že je to bezpečné.

Zdroj: USDA, Prep Dish, Novinky, iReceptář, Prima Receptář

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz