Ať už máte jablek plné bedny z vaší zahrádky, někdo vám je přivezl darem, nebo jste nakoupili výhodně několik kilogramů tohoto ovoce v obchodě, hodí se vědět, jak je skladovat. Mnoho lidí dělá v tomto ohledu chyby a ovoce jim potom dlouho nevydrží.
Většina lidí poté, co přinese domů z obchodu jablka, jednoduše ovoce vyloží do mísy na stůl a nestará se o něj. A to je v pořádku, pokud ho do pár dní zkonzumujete. Co ale v případě, že máte jablek více a budou v kuchyni delší dobu?
Jablka mají ráda chladnější místa
Jablka skladujte ideálně v místech, kde je chladněji a kde je vlhkost zhruba na 90 %. Ideální jsou sklepy nebo chodby s teplotou okolo 0 °C. Dobré také je, aby byla místnost tmavá, píše Southern Living.
Ne každý má možnost jablka umístit do sklepa, kde vám vydrží až několik měsíců. Pokud jich máte menší množství a vejdou se vám do lednice, je vhodné dát je do spodní zásuvky.
V tomto případě vydrží ovoce dlouho čerstvé, křupavé a šťavnaté. Pokud ho necháte na stole, jako to dělá většina lidí, po pár dnech začnou ztrácet jablka svou šťavnatost a budou se scvrkávat, varuje Real Simple.
Oddělte je od dalších potravin
Pokud máte doma sucho, je dobré jablka každých pár dní postříkat rozprašovačem, radí Food and Wine. Jedním z nejdůležitějších faktů, který si málokdo uvědomuje, je to, že jablka urychlují zrání dalšího ovoce.
Pokud je tak dáte na mísu společně například s mandarinkami či nedozrálým mangem, mohou dopomoci jejich rychlému dozrání. Stejně tak ale mohou stát za jeho rychlejším zkažením, je tedy vhodné je oddělovat od jiných jídel, dodává Master Class.
Zdroj: Master Class, Real Simple, Martha Stewart, Eating Well, Food and Wine, Southern Living
Autor: Šárka Cvrkalová