Olej používáme v kuchyni všichni. To, jak s ním nakládáme poté, se už ale mnohdy výrazně liší. Dá se použitý olej na něco využít? A jak ho správně zlikvidovat? Do záchodu ani do dřezu totiž rozhodně nepatří.
Mnoho lidí olej z pánve nalije do dřezu, a to často ještě horký. Jiní si myslí, že odvádí dobrou práci, když z kuchyně s pánví dojdou do koupelny a vylejí zbytky do záchodu. To je ale velká chyba.
Po vychlazení oleje totiž dojde k vysrážení této látky v trubkách odpadu, kde se následně budou usazovat nečistoty. Olej přispěje nejen k ucpání odpadu, ale také k zápachu, který následně budete ze dřezu či toalety cítit, píše The Spruce Eats.
Jak správně zlikvidovat olej?
První možností, jak se oleje zbavit, je jdnoduše ho nasát do papírového ubrousku, který pak hodíte do koše na směsný odpad. To samozřejmě platí v případě, že oleje používáte menší množství.
Pokud smažíte například ve fritéze, olej potom slijte zpět do plastové láhve a tu vyhoďte do kontejneru na směsný odpad. Do tříděného byste ji dát nemohli tak jako tak, protože je mastná a nepatří tam.
Sběrná místa
Mnoho lidí možná netuší, že od roku 2020 existuje v každé obci povinně sběrné místo na použitý olej, píše Úklid pro klid. Server také uvádí, že ve vesnicích se dá menší množství oleje využít na kompost.
Je pouze třeba ho smíchat se savým materiálem a nelít ho hodně na jedno místo. V takovém případě by totiž mohl olej naopak přírodu okolo poškodit.
Zdroj: Taste of Home, The Spruce Eats, WebMD, Úklid pro klid
Autor: Šárka Cvrkalová