Řecká kuchyně byla u nás doma vždy velmi oblíbená, protože tatínek do Řecka často jezdíval na služební cesty. Občas si doma řeckou atmosféru ráda připomenu, když vařím nějaké řecké jídlo. Jedním z nich je například i musaka.
Samozřejmě že se jedná o počeštěnou verzi tohoto tradičního řeckého pokrmu, ale takto to dopadá s většinou jídel z jiných kuchyní, pokud vedle sebe nemáte někoho z dané země, kdo vám jídlo pomůže uvařit.
Co budete potřebovat?
Připravte si 800 g brambor, 2 lilky, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 750 g mletého masa, 1 lžičku skořice, 100 ml bílého suchého vína, 400 g loupaných rajčat, 6 ks rajčat, 50 g hladké mouky, 400 ml mléka, máslo, sůl a pepř.
Brambory omyjte a ve slupce dejte uvařit. Lilek nakrájejte na cca 1 cm široká kolečka a nechte tzv. vypotit. Není na tom nic složitého – kolečka vyskládejte na papírovou utěrku, posolte a nechte je několik minut v klidu.
Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a propasírujte česnekové stroužky. Cibuli orestujte na rozpáleném oleji, přidejte česnek a k němu po zhruba půl minutě i maso.
Pozor na kvalitní maso
Co se mletého masa týče, je nejlepší nechat si hovězí maso namlít přímo v řeznictví. Jen tak máte jistotu, co v masu je. Pokud přeci jen chcete koupit mleté maso v obchodě, dejte si pozor na název.
Jestliže se totiž vámi vybraný produkt jmenuje mletý polotovar, nejedná se pouze o maso. Musíte hledat takový produkt, který nese opravdu jen název mleté maso.
Maso orestujte dohněda, ochuťte skořicí, podlijte vínem a nechte chvíli povařit. Poté přidejte plechovku loupaných rajčat, osolte, opepřete a nechte na mírném ohni vařit přibližně 15 minut.
Nespalte bešamel
V mezidobí utěrkou osušte lilky a osmahněte je na oleji z obou stran, aby měly zlatavou barvu.
Uvařené brambory společně s rajčaty nakrájejte na kolečka.
Nyní už jen připravit bešamel a základ máte hotov. V hrnci rozpusťte cca 50 g másla, přisypte mouku a 1–2 minuty restujte. Pozor na to, aby mouka nezhnědla. Poté přilijte mléko, pořádně (ideálně metličkou) promíchejte, osolte, opepřete a vařte přibližně 5 minut.
Nyní máte připravený základ pro musaku a vše už stačí jen postupně dát na pekáč vymazaný máslem. Začněte vrstvou brambor, osolte, opepřete a dejte vrstvu lilků. Na ně přijdou rajčata a masová směs. Pak postupujte v opačném pořadí – na směs dáte rajčata, lilky a nakonec opět brambory.
Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud povrch lehce nezezlátne.
Zdroj: autorský text
Autor: Soňa Jiroutová