Zdravé stravování je základem pro zdravé tělo. Co a v jakém množství jíme, má na nás vliv v mnoha ohledech. Člověk by si tak myslel, že nemocným lidem hospitalizovaným v nemocnicích bude v tomto ohledu poskytnuta špičková péče. Všechno ale nasvědčuje opaku.
„To, co jíme, zásadně rozhoduje o našem zdravotním stavu. Podle Světové zdravotnické organizace jsou nezdravá výživa, nedostatek pohybu a kouření hlavní příčiny dnes nejběžnějších chronických nemocí a nově víme, že náš metabolický stav daný výživou zásadně rozhoduje i o prevenci a výskytu psychiatrických a autoimunitních nemocí,“ říká pro Flowee Margit Slimáková, specialistka na prevenci a výživu.
Lidé v nemocnicích trpí podvýživou
Na tom, že nemocniční strava se té domácí ani zdaleka nepodobá, se shodneme všichni. I zdravé jídlo ale může být dobré. Bohužel velká část pacientů v nemocnicích trpí podvýživou, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR už v roce 2021.
Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil, že se i vláda bude snažit modernizovat možnosti nemocnic a dopomoci jim uspokojit i náročnější pacienty. Nicméně i dnes je situace velmi podobná té před třemi lety.
Z průzkumů v roce 2019 vyplynulo, že pouze dva ze tří dotázaných nemocničních pacientů snědli více než polovinu své porce. Každý dvanáctý nesnědl ani čtvrtinu, uvedl tehdy iDNES.
Nemocnice se drží starých pravidel
Podle Slimákové má nemocniční strava v České republice dlouholetou tradici, která vychází z dietního systému z 50. let minulého století. Ačkoli od roku 1991 jsou tato pravidla pouze doporučením, mnoho nemocnic se jich stále drží.
V jídlech mnohdy chybí kvalita a chuť. Pacienti jsou také nespokojeni s tím, že nemají na výběr a často i několik dní po sobě dostanou pokrmy, které jim nechutnají. Odmítání této stravy pak vede k podvýživě mnoha osob, které jsou dlouhodobě hospitalizovány.
A obvykle nezáleží na tom, zda mají pacienti problémy se žaludkem a musí dodržovat speciální dietu nebo zda jsou v nemocnici kvůli zlomené noze. Výsledky jsou na všech odděleních velmi podobné, doplňuje ministerstvo zdravotnictví.
Slimáková se už přes 6 let snaží stravu v nemocnicích zlepšit. „I v rámci současných možností a finančních limitů jde v nemocnicích připravovat chutná jídla ze skutečných potravin a dát možnost pacientům spolurozhodovat o výběru jejich stravy,“ vysvětluje.
Zdroj: iDNES, Flowee, Lidovky, Ministerstvo zdravotnictví ČR
Autor: Šárka Cvrkalová