Majonéza se hodí jako příloha k bramborám a masu, často se ale využívá také do dresinků na saláty a do různých dalších jídel. V kuchyni se bez ní prakticky neobejdete. Je ale poměrně tučná a například vegani ji nejedí kvůli tomu, že je z vajec. Dá se ale nahradit mnoha způsoby.
Místo majonézy můžete využít celou řadu náhražek. Připravte si některé z nich jednoduše doma. Je potom už jen na vás, zda si dáte dip k masu, nebo ho využijete v salátu.
Veganská majonéza
Veganskou majonézu vytvoříte jednoduše. Potřebovat budete hrnek rostlinného oleje, půl hrnku sójového mléka, půl lžičky soli, 2 lžičky citronové šťávy a hořčici podle chuti.
Sójové mléko dejte do šlehací nádoby a pomalu do něj zašlehávejte olej, dokud není směs hustá. Pak vše osolte a dochuťte citronem nebo octem. Nakonec přidejte hořčici a nechte majonézu vychladit v lednici.
Dip z bílého jogurtu
Pokud chcete majonézu kompletně nahradit něčím jiným, co by vám chutnalo k masu, ale i v salátech, připravit si můžete dip z bílého jogurtu. S čím ho smícháte, je prakticky na vás.
Přidejte do jogurtu česnek, nasekanou pažitku, kurkumu, kari, nebo jenom trochu soli a hořčice. Je na vás, jaké chuti upřednostňujete. Dip potom můžete využít například i při tvorbě bramborového salátu.
Ořechový krém, hummus a tahini
V neposlední řadě můžete vyzkoušet různé netradiční pochoutky. Připravte si například krém z kešu oříšků, který je veganský. K masu se skvěle hodí také hummus nebo tahini.
Rozmixovat můžete také avokádo, do kterého přidáte citronovou šťávu a sůl, nebo ho smícháte s prolisovaným česnekem. Tyto omáčky se sice nehodí úplně ke všemu, v mnoha případech ale majonézu nahradit mohou.
Zdroj: Healthline, Tasting Table, The Pioneer Woman, College Nutritionist
Autor: Šárka Cvrkalová