Většina lidí si je jistá tím, že boloňské špagety jsou pokrmem pocházejícím z Itálie. To je ale obecně mylná informace. Ve skutečnosti má toto jídlo daleko zajímavější historii. Poznejte ji i vy a připravte si potom pokrm doma.
Původem jídla je překvapivě Francie. Zde se v období renesance zrodil masový pokrm s rajčatovou omáčkou. Původně se se špagetami ani nekombinoval. Až později se dostal recept do města Bologna, odkud získal svůj název, píše web Seasoned Pioneers.
První zmínky o receptu
Podle historiků pochází první zmínka o jídle z konce 19. století. Objevila se v kuchařské knize Pellegrina Artusiho s názvem La Scienza in Cucina e L’arte di Mangiar Bene.
Tehdy se mluvilo o tom, že se mleté maso kombinuje s rajčaty, paprikami, následně se potom míchá s uvařenými makarony. Postupem času se recept rozšířil po světě a různými úpravami nakonec vznikla verze, kterou dnes známe i my.
Připravte si boloňské špagety doma
Recept na boloňské špagety je velmi snadný. Budete potřebovat 500 gramů vepřového mletého masa, konzervu rajčat, 3 lžičky sladké papriky, větší cibuli, 10 lístků oregana, 2 lžíce cukru, 6 stroužků česneku, olivový olej a 500 gramů špaget.
Špagety dejte vařit podle návodu. Na pánvi osmahněte cibulku a přidejte na ni mleté maso. To zalijte rajčaty a trochou vody z těstovin a krátce poduste. Poté přidejte koření, cukr a na úplný závěr česnek.
Podle chuti následně omáčku dosolte, nebo naopak doslaďte. Na talíř nandejte špagety, přelijte je hustou omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem. Přidat na ozdobu můžete ještě několik lístků čerstvé bazalky.
Zdroj: Top Recepty, Blesk, Seasoned Pioneers, Economist, Prezzo
Autor: Šárka Cvrkalová