Konzumace syrové ryby není žádnou novinkou. V japonské kuchyni se využívají běžně při přípravě sushi a mnoho lidí považuje tento pokrm za lahůdku. Slyšeli jste už ale o ceviche?
Ceviche je jídlo, které má bohatou tradici v Peru. Odsud se rozšířilo do celého světa a poměrně běžně se dělá i u nás. A to i proto, že je jeho příprava velmi snadná. Nemusíte totiž nic tepelně upravovat.
Ryba s limetkovou šťávou
Hlavní surovinou celého pokrmu je ryba. Není to žádným překvapením, v Peru si na rybách lidé pochutnávají ve velkém a zpracovávají je na mnoho způsobů, píše iDNES.
Tento recept je ale zvláštní tím, že se jí ryba syrová a kombinuje se jen s několika dalšími ingrediencemi. Výsledkem je lehký salát, který se obvykle konzumuje jako předkrm.
Jak na přípravu pokrmu
Na ceviche budete potřebovat kilogram rybího masa, ideálně mořského vlka nebo platýze. Vhodná je například také treska. Pokud se rozhodnete pro jiný druh, není to problém, výrazně to ale ovlivní chuť pokrmu.
Dále si připravte 6 limetek, 3 červené papriky, 3 zelené papriky, 6 cibulí, 500 mililitrů oleje, 300 gramů rajčatového pyré, kilogram rajčat, 2 lžíce oregana, sůl a pepř.
Všechny ingredience jednoduše pokrájejte na kousky a smíchejte ve větší míse. Potom je nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet. Následně už stačí jen jídlo naservírovat, ozdobit kolečkem limetky či citronu a vychutnat si ho.
Zdroj: Lidovky, Rady na cestu, iReceptář, iDNES
Autor: Šárka Cvrkalová