Patříte k milovníkům kvalitních sýrů? Potom možná budete chtít vyzkoušet appenzeller, polotvrdý švýcarský sýr. Jeho pořizovací cena je nicméně poměrně vysoká. Za sedmikilový kus u nás zaplatíte zhruba 7 000 korun.
To, že je jeho cena tak vysoká, má logicky své důvody. Sýr se původně vyráběl pouze v jednom jediném městě s názvem Appenzell. Jeho výroba se později rozšířila po celém Švýcarsku. Jinde se ale nedělá a do celého světa se rozváží.
Čím je sýr tak speciální?
Pravidla pro výrobu tohoto sýru jsou speciálně regulována. Sýr se dělá čistě z kravského mléka a před zahájením procesu zrání se nakládá do speciálního solného roztoku, popisuje Jewish News.
Součástí sýru je směs koření, které roste právě v některých švýcarských oblastech a vždy se při přípravě produktu využívá v čerstvé formě. Jedná se především o hřebíček, estragon, jalovec, rozmarýn a šalvěj.
Kvalitní mléko a bílé víno
Při přípravě sýru se speciálně dohlíží na kvalitu kravského mléka. Ta je kontrolována hned v několika ohledech a proces odkupu mléka na výrobu appenzelleru je velmi složitý, píše Cheese Origin.
Dále se pak při přípravě využívá také bílé víno, které se vyrábí z hroznů ze švýcarských vinic. Jednoduše každá surovina potřebná k výrobě tohoto mléčného výrobku je tak místní a čerstvá.
Od roku 1997 se ve Švýcarsku pravidelně pořádají festivaly, na kterých jsou ochutnávky sýru s různými příchutěmi velmi oblíbenou akcí. Pokud tak chcete zažít skutečný požitek a sýr si vychutnat, udělejte si výlet do země, ve které vzniká.
Zdroj: Cheese Origin, Cheese Connoisseur, Jewish News
Autor: Šárka Cvrkalová