Moje rodina vždy byla hodně polévková. Jakmile u oběda tento chod chybí, není to podle nich plnohodnotné jídlo. A nejvíce za všeho mají rádi husté krémové polévky. Velmi často připravuji třeba tu špenátovou.
Na jaře ráda vařím z čerstvých surovin. Špenátová polévka se sice dá dělat i z mražené zeleniny, daleko lepší chuti ale docílíte, když využijete čerstvý baby špenát.
Co budete potřebovat
Na přípravu špenátové polévky budete potřebovat 3 středně velké brambory, sůl, hrst listového špenátu, smetanu, klobásu a vajíčko.
Poslední dvě ingredience můžete vynechat. Záleží na tom, zda chcete polévku připravit jako sytější jídlo, nebo pouze jako jednoduchý pokrm, který má váš žaludek navodit na druhý chod.
Příprava polévky
Špenát dobře očistěte pod tekoucí vodou. Do vroucí vody dejte na kostičky pokrájené brambory, ke kterým asi po 15 minutách přidejte listy špenátu, sůl a pepř. Asi po dalších 15 minutách vše promixujte ponorným mixérem.
Část brambor předtím můžete vyndat naběračkou a vrátit je do polévky až po promixování. Následně do krému přidejte osmaženou klobásu, pokud tedy chcete pokrm dělat masový. Na talíři pak už jen dozdobte polévku smetanou.
Já jídlo podávám s natvrdo uvařeným vajíčkem, lístkem čerstvého špenátu a někdy také s opečeným chlebem. Záleží ale na tom, jaké jídlo máme potom jako druhý chod a jak moc sytou polévku chci mít.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová