Tabbouleh je pokrm pocházející z Libanonu. Právě tamní farmáři už před mnoha lety pěstovali celou řadu bylinek, které se při přípravě tohoto jídla využívají. Společně s nimi a zeleninou pak pokrm doplňuje bulgur. Jde o zdravé, ale syté jídlo, které si můžete dopřát na oběd i k večeři.
Ačkoli jde o zahraniční recept a jeho název zní až exoticky, ingredience na jeho přípravu seženete velmi snadno i u nás. Nic vám tedy nebrání v tom si tohle jídlo doma připravit.
Rovnováha chutí
Tabbouleh kombinuje mnoho chutí, všechny jsou ale vůči sobě navzájem přirozeně vyvážené, takže je výsledkem vynikající lehký salát, ve kterém žádná z ingrediencí nemá přednost před ostatními, popisuje pokrm Arab America.
Na přípravu jídla budete potřebovat 120 gramů bulguru, sůl, 4 rajčata, 40 gramů nati hladkolisté petržele, 20 lístků čerstvé máty, šťávu z poloviny citronu, lžičku sušeného česneku, bílý pepř podle chuti a 5 lžic olivového oleje.
Za chvíli hotový
Pokrm je chutný, sytý, zároveň ho ale máte připravený během chvíle. Nejdelší čas zabere v podstatě uvaření bulguru. Ten se v horké osolené vodě dělá asi 20 minut.
Potom ho dáte na pánev, osmahnete společně s kořením a promícháte s ním zeleninu. Na úplný závěr vmícháte do salátu olej a necháte ho marinovat v pokojové teplotě asi 20 minut.
Obvykle se tabbouleh podává spíše studený, aby vynikla chuť zeleniny. Pokud ale dáváte přednost bulguru teplému, můžete si ho buď přihřát, nebo ho konzumovat okamžitě po vyndání z pánve.
Zdroj: The Culture Trip, Arab America, Delishably, Medium, Munchery, Today
Autor: Šárka Cvrkalová