K nedělnímu obědu se obvykle snažím připravit plnohodnotné jídlo, které zasytí celou rodinu, bude na talíři dobře vypadat a nikdo si nebude stěžovat, že není dostatečně sváteční. I to všechno se dá ale zvládnout jednoduše a téměř bez práce.
Moje rodina miluje maso, takže kvalitní jídlo u nás znamená jeho pořádnou porci, kterou ale musí doplnit také zelenina a nějaká dobrá příloha. Kuřecí maso z jednoho pekáče dělám poměrně pravidelně nejen proto, že uspokojí požadavky všech, ale také proto, že je jídlo velmi snadno připravené.
Syté jídlo, minimum práce
Není pravdou, že příprava kvalitního jídla musí trvat několik hodin a člověk se nehne od plotny. Následující jídlo chutná skvěle a nestydím se ho naservírovat ani hostům. A přitom ho jen strčím do trouby a věnuji se během jeho pečení jiným povinnostem.
Na kuřecí maso z jednoho pekáče budete potřebovat 400 gramů kuřete (ideálně paliček nebo stehen), několik větších brambor (asi 2 na osobu), 2 větší cibule, mrkev, 5 stroužků česneku, rozmarýn, citron a olej.
Dejte vše péct a o víc se nestarejte
Do vyššího pekáče jednoduše dejte maso posypané grilovacím kořením, cibuli pokrájenou na větší kusy, nakrájené brambory, celé stroužky česneku a mrkev. Vše zakápněte olejem, přidejte několik snítek rozmarýnu a na kolečka pokrájený citron.
Směs podlijte vodou tak, aby sahala asi centimetr vysoko. Přikryjte pekáč víkem a dejte vše do trouby na 160 °C asi na hodinu. Poté sundejte z pekáče poklici a dopékejte jídlo ještě asi půl hodiny, aby se na masu vytvořila křupavá kůrčička.
Obvykle si nedělám starosti ani se servírováním. Pekáč položím doprostřed stolu, ať si každý nabere porci, jakou uzná za vhodné. A ačkoli je jídlo snadné na přípravu, nikdo si nikdy nestěžoval, že by mu nechutnalo.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová