Slyšeli jste už o pokrmu s názvem quiche? Jedná se o slaný francouzský koláč, který na první pohled připomíná pizzu. Moje rodina si ho oblíbila a já ho dělám pravidelně už několik let. A nejraději máme ten špenátový.
Quiche se dá připravovat na mnoho způsobů. Jelikož mám ale mezi přáteli i vegany, naučila jsem se ho dělat bez masa. A upřímně ani nám, kdo maso milujeme, v tomto pokrmu nijak nechybí.
Snadný a zdravý recept
Francouzský koláč připravíte velmi snadno. Ačkoli jde o zahraniční pokrm, ingredience na něj seženete i u nás snad v každém obchodě. Pokrm navíc není nijak extra kalorický a dopřát si ho můžete i bez výčitek svědomí.
Na přípravu těsta budete potřebovat 325 gramů celozrnné mouky, 2 lžičky hořčice a 90 mililitrů olivového oleje. Vše smícháte a vytvoříte směs, kterou necháte odpočinout 3 hodiny v ledničce.
Na náplň si připravte 400 gramů tofu, kurkumu, bílý pepř, cibuli, 125 mililitrů sójového mléka, bazalku, 2 lžičky olivového oleje, 100 gramů baby špenátu, 225 gramů cherry rajčat a tymián.
Jak na přípravu?
Těsto na quiche rozválejte na kulatou placku o šířce asi 3 milimetry. Dejte ho do kulaté formy a pečte asi 15 minut na 180 °C. Mezitím smíchejte v mixéru tofu, kurkumu, pepř, pokrájenou cibuli a sůl. Do směsi pak přilévejte mléko, dokud nezískáte hladkou a hustou náplň.
Na pánvi opečte špenát společně s cherry rajčaty a tymiánem. Směs vmíchejte do náplně. Předpečené těsto potřete náplní a dozdobte zbytkem rajčat. Můžete ho posypat strouhaným sýrem. Potom dopékejte koláč ještě 30 minut.
Podává se obvykle teplý, jíst se dá ale i zastudena. Jde o vynikající lehký oběd či večeři, jídlo se dá ale také pokrájet na menší porce a zabalit například na výlety do přírody.
Zdroj: Autorský recept
Autor: Šárka Cvrkalová