Jedlí mravenci se přidávají do rizota i na pizzu. Konzumace hmyzu je podle mnohých nevyhnutelnou budoucností

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne jedlý hmyz, většina lidí si představí především červy. V dnešní době se dají sehnat už i u nás, a ačkoli mnoho lidí tomuto trendu stále doslova nepřišlo na chuť, stává se pochoutka čím dál oblíbenější. V zahraničí jsou ale mimo to oblíbení například také jedlí mravenci.

Konzumace hmyzu není žádnou vymožeností moderní doby, ve skutečnosti se jako zdroj proteinů jedl už velmi dávno. A v poslední době se trend vrací i z toho důvodu, že jde o levný a bohatý zdroj vlákniny a minerálních látek, píše Healthline. Podle některých vědců je konzumace hmyzu nevyhnutelnou budoucností.

Speciální mravenci

Konzumace hmyzu je něco, co neohrožuje přírodu. Podle řady odborníků se bude stávat čím dál oblíbenější především z tohoto důvodu. V Kolumbii je oblíbenou pochoutkou speciální druh mravence, který se vyznačuje velkým zadečkem.

Ti se konzumují obvykle pražení či smažení, dochucují se solí, chilli kořením a česnekem a prodávají se v malých sáčcích. Mravenci jsou považováni za zdravou a sytou svačinku.

Ačkoli se jedná o pokrm typický pro Kolumbii, rozšiřuje se už i do dalších částí světa. V některých zemích se mravenci používají dokonce jako součást jiných jídel. Přidávají se například do rizota nebo na pizzu, popisuje Tasting Table.

Zdraví nebezpeční?

Pro někoho je konzumace mravenců nepředstavitelná. Mnoho lidí má obecně problém s tím, že by měli jíst hmyz. Někteří jedinci se navíc bojí toho, že by mohli být mravenci pro naše tělo nebezpeční. Jak to vidí vědci?

Ve skutečnosti neexistuje příliš vědeckých výzkumů na toto téma. Mravenci se běžně konzumují a nebylo prokázáno, že by pro člověka byli výrazně nebezpeční. Stejně jako jiné pokrmy ale mohou vyvolat alergické reakce, a to především kvůli vysokému obsahu látky zvané chitin.

Zdroj: Tasting Table, Healthline, Izzy Cooking, Atlas Obscura, Tasting Table, Edible Insects

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz