Rýže je i v české kuchyni velmi oblíbenou přílohou. Podává se k omáčkám i kuřecímu masu, dělají se z ní saláty a dá se konzumovat i nasladko. Slyšeli jste už ale o potravině s názvem orzo? Na první pohled se rýži velmi podobá. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?
Orzo často najdete v obchodě také pod označením těstovinová rýže. Jde o přílohu, která se vyrábí z tvrdé pšenice. Tento druh těstoviny se nelepí, má stálý tvar a nerozvaří se. Navíc je velmi rychle připravený.
Dvě rozdílné potraviny
Mnoho lidí si orzo s rýží plete. Ve skutečnosti sice vypadají podobně a využívají se do stejných jídel, orzo je nicméně těstovinový výrobek.
Ačkoli orzo i rýže patří do skupiny obilnin, jejich složení je jiné, odlišná je také chuť. Orzo se vaří kratší dobu a má krémovější konzistenci. Good Housekeeping upozorňuje, že orzo není bezlepkové, a není tak náhražkou pro lidi s alergií na lepek.
Jarní salát
Orzo se dá využít v mnoha receptech. Jedním z nich je i svěží jarní salát plný vitamínů, který připravíte během chvíle. Poslouží jako vynikající lehký oběd a zamiluje si ho celá rodina.
Na přípravu budete potřebovat šálek orza, šálek zelených fazolových lusků, hrášek, půl šálku strouhané mozzarelly, olivový olej, 2 stroužky česneku, šťávu z citronu, listy bazalky, sůl a pepř.
Těstoviny uvařte ve vodě, na pánvi mezitím opečte fazolové lusky společně s hráškem. Všechny ingredience následně smíchejte a salát dejte vychladit. Podává se posypaný strouhaným sýrem.
Zdroj: All Recipes, Master Class, Good Housekeeping, Southern Living, Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová