Chřest má celou řadu pozitivních zdravotních účinků. Dá se vařit, smažit, péct i grilovat

Zdroj: Shutterstock

Zhruba v polovině dubna se začíná sklízet chřest. V obchodech na něj tak nyní budete narážet čím dál častěji. A rozhodně byste si ho jednou za čas měli koupit, protože jde o velmi zdravou potravinu, která se dá připravit na mnoho způsobů.

Chřest je běžně doporučovanou potravinou během diet. Má totiž jen minimum kalorií, zároveň ale obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů, píše BBC Good Food.

Proč jíst chřest?

Chřest se řadí mezi zeleninu, která snižuje hladinu cholesterolu a upravuje krevní tlak. Má protizánětlivé účinky, a pomáhá ulevit od artritidy a revmatismu.

Udržuje také zdravé cévy a silné srdce, bojuje proti nadýmání a pomáhá při žaludečních problémech. Má vysoký obsah vody, díky čemuž zabraňuje jejímu zadržování v těle. Omezuje také tvorbu křečových žil, doplňuje Health.

Jak chřest připravit?

Chřest se dá připravit mnoha způsoby. Tím nejzákladnějším je jeho povaření ve vodě. Jeho spodní část oloupejte škrabkou na brambory a zbytek vařte v osolené vodě asi 3 minuty. Poté ho osolte a opepřete a můžete ho podávat jako přílohu k masu.

Chřest můžete také pokrájet na menší kousky a společně s další zeleninou ho osmahnout na pánvi. Potom se hodí například do rizota nebo různých salátů.

V neposlední řadě můžete chřest naložit do směsi koření na zeleninu, hodí se k němu česnek, cibulový prášek, sůl a pepř. Potom se dá grilovat nebo péct v troubě dokřupava. Konzumovat ho můžete samotný i jako přílohu například k rybím pokrmům.

Zdroj: Health, Healthline, WebMD, Eating Well, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz