Vajíčková tlačenka: Vynikající způsob, jak se po Velikonocích zbavit vajíček

Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte, co budete letos po Velikonocích dělat se všemi těmi vajíčky natvrdo? Já to už několikátým rokem řeším tak, že dělám doma vaječnou tlačenku. Je plná zeleniny a pochutnají si na ní všichni členové rodiny.

Pánové by samozřejmě upřednostnili tlačenku masovou. Jednou za čas se ale musí přizpůsobit. A když jim naservíruji tu z vajíček, nikdy neodmítnou. Naučte se připravit si doma tenhle jednoduchý pokrm i vy.

Vajíčka a zelenina

Na přípravu tlačenky budete potřebovat 1 sáček želatiny, 6 natvrdo uvařených vajíček, 200 gramů měkkého salámu, 250 gramů majonézy, 1 menší cibuli, 1 zeleninový bujon a různou sterilizovanou zeleninu.

Osobně používám nakládané okurky, nakládanou červenou papriku, cibuli, hrášek a kukuřici. Dále si připravte 300 mililitrů láku z nakládané zeleniny. Zda některou ze zmíněných ingrediencí vynecháte, je jen na vás.

Jak na přípravu tlačenky

Zeleninu, kterou jste si zvolili, nechte okapat, a pokud je to třeba, nakrájejte ji na menší kousky. Například okurky, cibule či paprika jsou ideální na menší kostičky.

Stejně tak na kostičky pokrájejte salám a vajíčka vařená natvrdo. Do hrnce dejte 150 mililitrů zeleninového láku, nasypte do něj želatinu a přiveďte směs k varu. V druhé polovině láku převařte bujon.

Obě směsi nalijte do misky, přidejte pokrájenou zeleninu a majonézu a vše zamíchejte. Tuto směs pak plňte do silikonových formiček, ve kterých vše necháte ztuhnout v lednici. Druhý den se dá tlačenka krájet a chutná skvěle s čerstvým chlebem.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz