Přemýšlíte, co budete letos po Velikonocích dělat se všemi těmi vajíčky natvrdo? Já to už několikátým rokem řeším tak, že dělám doma vaječnou tlačenku. Je plná zeleniny a pochutnají si na ní všichni členové rodiny.
Pánové by samozřejmě upřednostnili tlačenku masovou. Jednou za čas se ale musí přizpůsobit. A když jim naservíruji tu z vajíček, nikdy neodmítnou. Naučte se připravit si doma tenhle jednoduchý pokrm i vy.
Vajíčka a zelenina
Na přípravu tlačenky budete potřebovat 1 sáček želatiny, 6 natvrdo uvařených vajíček, 200 gramů měkkého salámu, 250 gramů majonézy, 1 menší cibuli, 1 zeleninový bujon a různou sterilizovanou zeleninu.
Osobně používám nakládané okurky, nakládanou červenou papriku, cibuli, hrášek a kukuřici. Dále si připravte 300 mililitrů láku z nakládané zeleniny. Zda některou ze zmíněných ingrediencí vynecháte, je jen na vás.
Jak na přípravu tlačenky
Zeleninu, kterou jste si zvolili, nechte okapat, a pokud je to třeba, nakrájejte ji na menší kousky. Například okurky, cibule či paprika jsou ideální na menší kostičky.
Stejně tak na kostičky pokrájejte salám a vajíčka vařená natvrdo. Do hrnce dejte 150 mililitrů zeleninového láku, nasypte do něj želatinu a přiveďte směs k varu. V druhé polovině láku převařte bujon.
Obě směsi nalijte do misky, přidejte pokrájenou zeleninu a majonézu a vše zamíchejte. Tuto směs pak plňte do silikonových formiček, ve kterých vše necháte ztuhnout v lednici. Druhý den se dá tlačenka krájet a chutná skvěle s čerstvým chlebem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová