Z rebarbory můžete připravit džem či koláč. Zelenina, která v syrovém stavu chutná trpce a kysele, po tepelném zpracování připomíná jablka s citronem. Mnoho lidí by ji proto chuťově připodobnilo více ovoci než zelenině.
Rebarbora je plná pro tělo prospěšných látek. Najdete v ní antioxidanty, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, také železo, fosfor, draslík nebo zinek, dále omega 3 a omega 6 kyseliny.
Kromě toho má také mnoho vitamínů, konkrétně A, B, C, i D, píší Novinky. Opomenout nesmíme ani vysoký obsah betakarotenu a kyseliny listové.
Proti zácpě i průjmu
Díky všem prospěšným látkám, které zelenina obsahuje, je vhodná při řešení celé řady problémů. Pokud ji použijete v menším množství, může vám pomoci zastavit průjem. Překvapivě ale funguje i opačně.
Pokud vás trápí zácpa, dejte si rebarbory větší množství a do osmi hodin by se měl dostavit výsledek, uvádí NZIP. Ačkoli je rebarbora velmi zdravá, mnoho lidí by si na ni mělo také dávat pozor.
Vyhýbejte se jí, pokud…
Rebarbora obsahuje poměrně velké množství kyseliny šťavelové. Ta je pro některé jedince nebezpečná.
Server Český rozhlas Sever upozorňuje, že by se jí měli vyhýbat lidé, kteří trpí revmatismem či ledvinovými kameny. Nebezpečná je také pro jedince s dnou.
Pokud vás často trápí potíže s močovým měchýřem nebo víte, že míváte komplikace s žaludečními kyselinami, raději rostlinu ze svého jídelníčku také vyřaďte. Rebarbora je velmi zdravá, bohužel však pouze pro někoho.
Zdroj: Novinky, NZIP, Český rozhlas Sever, Zdravě
Autor: Šárka Cvrkalová