Sušenky s příchutí másla a mandlí. Ideální velikonoční dobrota

Zdroj: Shutterstock

Na Velikonoce se ve většině rodin peče mazanec, mnoho mých známých dělá také beránka. A ani já samozřejmě v tomto ohledu nezaostávám. Kromě toho ale každoročně připravuji také sušenky ve tvaru velikonočních vajíček, které jsou vynikajícím pohoštěním ke kávě.

Sušenky jsou velmi jednoduché, rychle hotové a chutnají celé rodině. Poměrně dlouho vydrží, takže se dají jednak rozdávat koledníkům, zároveň je ale také můžete i několik dní po Velikonocích nabídnout návštěvám.

Sušenky z mandlového másla

Jako první je třeba připravit si takzvané mandlové máslo. Na to nepotřebujete nic jiného než 400 gramů loupaných nesolených mandlí. Ty jednoduše dejte do mixéru a rozmixujte je dojemna. Ideální je předtím je ještě opražit na pánvi.

Na těsto na sušenky budete potřebovat 80 gramů másla, které vám vznikne. Dále si připravte vajíčko, 5 lžic medu a 200 gramů hladké mouky. Vše smíchejte dohromady a vypracujte těsto.

Z toho udělejte placku a vykrajujte z ní tvary vajíček. Následně je narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby na 170 °C. Sušenky se pečou asi 12 minut.

Zdobení vajíček

Tak jako se na Velikonoce zdobí klasická vajíčka, i ta sušenková je třeba zkrášlit. Připravte si proto polevu z jednoho bílku, 200 gramů cukru a potravinářského barviva. Následně jednotlivé druhy barevných polev dejte do zdobícího sáčku.

Podobně jako vánoční perníčky pak vajíčka ozdobte podle vlastní fantazie. U nás doma s touto činností velmi rády pomáhají i děti. Dejte jenom pozor, aby neujídaly a aby vám něco na sváteční stůl zbylo.

Sušenky je potom ideální uchovávat v misce s víčkem, aby nenavlhly. Skvěle chutnají samotné, ale také jako pochutina ke kávě. Dětem k nim můžete připravit kakao či mléko s medem.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz