Velký pátek se blíží. Jedná se o velmi významný velikonoční svátek, během kterého mají děti ve školách a lidé v zaměstnání volno. Pojí se s ním celá řada tradic, mimo jiné například i konzumace ušela.
Ušelo se dá dělat na dva způsoby. Mnoho lidí si pod pojmem představí sváteční polévku plnou brambor, bylinek, se zelím a klobásou. Na Velikonoce je ale tradičnější ušelo sladké, které se podobá krupičné kaši.
Jídlo chudých
Na Velký pátek se dříve v mnoha rodinách nekonzumovalo maso. Ušelo je jednoduchá sladká omáčka z krupice a vajec, která se dá jíst s rozinkami, sušeným i čerstvým ovocem nebo skořicí.
Způsob podávání se lišil podle toho, v jakém kraji se jídlo připravovalo. Dnes je zcela na vás, jak si ušelo dochutíte. Jedná se ale o jednoduchý pokrm, který připravíte ze základních surovin a rozhodně není nijak finančně náročný.
Velikonoční ušelo
Na přípravu ušela budete potřebovat 100 gramů másla, 100 gramů cukru, 80 gramů pšeničné krupice, lžičku skořice, 6 žloutků a špetku soli. Tyto ingredience vyjdou asi na 2 porce. Podle toho, kolik vás doma je, tak případně jejich počet navyšte.
Na másle nejprve usmažte krupici, potom pomalu za stálého míchání přilévejte mléko. Vařte směs do zhoustnutí, do kaše pak přidejte cukr a sůl. Nakonec vmíchejte žloutky a pokrm nechte asi 20 minut pod utěrkou dojít.
Ušelo se podává nejčastěji ozdobené skořicí. Někdo ho má ale rád i s kakaem, s různými ovocnými kompoty nebo čerstvým ovocem. Přidat k němu můžete třeba na másle osmahnuté kousky jablek obalené v cukru.
Zdroj: Prima Living, Český rozhlas České Budějovice, Novinky
Autor: Šárka Cvrkalová