Každá země slaví Velikonoce trochu jinak. Liší se tradice, ale také jídla, která se podávají. Zatímco u nás se peče nádivka, beránek a mazanec, v Americe se tradičně na tyto svátky připravuje mrkvový dort.
V 17. století se v Nizozemí začala ve velkém pěstovat mrkev a stala se zbožím, kterého bylo vždy dostatek. Proto se z ní začalo dělat všechno možné, mimo jiné i sladká jídla. Jedno z nich po čase převzali a upravili Američané, popisuje Tasting Table.
Nabral na popularitě
Mrkvový dort velmi rychle nabral na popularitě. Jednalo se o sladké, ale zároveň zdravé jídlo, které si mohl dovolit připravit téměř každý. Zvláště v době druhé světové války jeho obliba stoupala, uvádí Taste.
Dnes se pokrm dělá v mnoha zemích a existuje celá řada verzí. Američané ho nicméně mají spojený především s Velikonocemi. Pokud si chcete letos jejich typický sváteční dezert připravit, není na tom nic složitého.
Jak na mrkvový dort
Na přípravu dortu budete potřebovat 4 vajíčka, 2 hrnky třtinového cukru, 2 lžičky javorového sirupu, 2 hrnky mouky, 2 lžičky jedlé sody, kypřicí prášek, sůl, skořici, hrnek oleje, 3 hrnky nastrouhané mrkve a hrnek vlašských ořechů.
Na krém si připravte 500 gramů krémového sýru, hrnek moučkového cukru, lžíci javorového sirupu, 2 lžíce nesoleného másla a šťávu z jednoho citronu.
Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Suché ingredience prosejte a přidejte ke směsi. Potom přidejte i olej a vše důkladně promíchejte. Až na samý závěr vmíchejte ořechy a nastrouhanou mrkev.
Těsto dejte do dortové formy a pečte asi 60 minut. Mezitím smíchejte sýr s ostatními ingrediencemi na krém. Tím potom proložte jednotlivé vrstvy korpusu, který jste předtím rozdělili na tři části.
Dort potřete krémem také ze stran a nahoře ho pak posypte ořechy a strouhanou mrkví. Před podáváním nechte dezert vychladit alespoň hodinu v ledničce.
Zdroj: The Pioneer Woman, Tasting Table, Taste, Bakerpedia
Autor: Šárka Cvrkalová