Worcesterská omáčka: Málem se na ni ve sklepě zapomnělo, ale pak se stala hitem

Worcester
Zdroj: kazoka / Shutterstock.com

Původ worcesterské omáčky sahá do Indie, ale skutečně vznikla ve stejnojmenném městě Worcester v Anglii v roce 1835. Ačkoliv nejsou důkazy o tom, že omáčka opravdu vznikla tak, jak se popisuje, žádný jiný příběh znám není. A tedy se vychází z toho, že si ji opravdu objednal jeden lord, a pak se na ni ve sklepě zapomnělo. Omáčku, která se skvěle hodí ke steaku, si můžete lehce udělat i doma.

Omáčku poté, co byla vyrobena, uklidili kvůli smradu do sklepa. Zde ji po dvou letech našli a nestačili se divit.

Zapomenuté bohatství ve sklepě

Jistý lord Sandys se vrátil z Bengálska, kde strávil několik let a oblíbil si místní omáčku. Velmi mu chyběla a oslovil chemiky Johna Leu a Williama Perrinse, aby ji pro něj vyrobili. Ale příběh se i přes to traduje v této podobě.

The Spruce Eats uvádí, že si pánové udělali směs navíc a chtěli na ní vydělat. Ale poté, co ji ochutnali, uložili ji raději do sklepa.

O dva roky později lahvičku při úklidu našli a zjistili, že omáčka dozrála a je velmi chutná. Nově objevená omáčka se stala u zákazníků velkým hitem.

Pánové Lea a Perrins se postarali o velkou propagaci omáčky a dostali ji na britské osobní lodě, které ji zařadily do svého menu.

„Byli mistři v reklamě a PR. Ve Spojených státech udělali obrovské množství reklamy,“ řekl pro Epicurious William Shurtleff.

Brzy nato se z worcesterské omáčky stal světový hit a byla známá zejména jako steaková omáčka.

Recept nebyl nikdy odhalen

Podle knihy Briana Keogha, The Secret Sauce – A History of Lea & Perrin, neexistují žádný historický záznam o tom, že by lord Sandys někdy byl v Indii.

Společnost v roce 1876 ztratila ochrannou známku s názvem Worcestershire sauce, takže ji lze použít jako obecný termín pro podobné omáčky, kterých existuje více než 30 druhů.

Na originální lahvičce jsou uvedeny přísady jako ječný sladový ocet, lihový ocet, melasa, cukr, sůl, ančovičky, extrakt z tamarindu, cibule, česnek a blíže nespecifikované koření a dochucovadla.

Ale původní recept nebyl nikdy odhalen a zůstává přísně střeženým tajemstvím.

Udělejte si omáčku doma

Omáčku si můžete udělat i sami doma podle receptu z Allrecipes.

Budete potřebovat ½ šálku jablečného octa, 2 lžíce vody, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci hnědého cukru, 1 lžičku hořčičného prášku, ¼ lžičky cibulového prášku, ¼ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky mleté ​​skořice a mletý černý pepř podle chuti.

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte cca 45 vteřin, než ucítíte, jak omáčka voní.

A to je vše. Nyní jen omáčku necháte vychladnout a máte hotovo.

Zdroje: The Spruce Eats, Epicurious, FoodBeast, Allrecipes

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz