Říká se, že polévka je grunt. Pokud patříte k lidem, kteří si bez ní nedovedou představit oběd, máme pro vás skvělý tip. Především ti z vás, kteří milují husté polévky, jistě ocení tu celerovou.
Celer obsahuje celou řadu minerálních látek a vitamínů. Snižuje také hladinu cukru v krvi, a působí tak preventivně proti cukrovce. Dále má močopudné účinky a odstraňuje hlen ze sliznice, uvádí WebMD.
Celerová polévka
Celerová polévka je vynikající syté jídlo, na kterém si pochutnáte a zároveň vašemu tělu dodá mnoho potřebných vitamínů a minerálů. V období, kdy zima přechází v jaro, se často objevují zdravotní problémy. Díky tomuto pokrmu si ale zlepšíte imunitu.
Na přípravu polévky budete potřebovat 900 mililitrů zeleninového vývaru, 300 mililitrů smetany, 300 gramů celeru, 150 gramů brambor, 140 gramů cibule a 60 gramů másla.
Jak na přípravu polévky
Celer nejprve nakrájejte zhruba na dvoucentimetrové kostky. Cibuli pokrájejte najemno a brambory na kostičky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte cibuli a celer a asi 5 minut zeleninu restujte. Poté ji zalijte smetanou a přiveďte k varu.
Do směsi dále nalijte vývar a dejte do něj vařit brambory. Polévku podle chuti dosolte, dopepřete, použít můžete také citronovou šťávu nebo ocet. Jakmile jsou brambory měkké, polévku nalijte do mixéru a udělejte z ní krém.
Pokrm se podává zdobený nakrájeným pórkem, petrželkou, můžete k němu přidat i vajíčko vařené natvrdo. Někdo má v polévce také rád opečené krutony nebo k ní jednoduše jen přikusuje toustový chléb.
Zdroj: Healthline, BBC Good Food, WebMD, Eating Well, Very Well Health, Mayo Clinic,
Autor: Šárka Cvrkalová