Skořicový olej je stejně jako skořice ceněný pro svou kořeněnou vůni. Je také spojován s několika pozitivními účinky na lidské zdraví. Vyrobit si ho můžete snadno i doma.
Většina komerčně dostupného skořicového oleje pochází ze stromu Cinnamomum cassia. Skořice pocházející ze stromu Cinnamomum verum se nazývá skořice cejlonská nebo pravá a je dražší.
Pokud máte možnost, dávejte přednost skořici pravé, která obsahuje méně problematické sloučeniny zvané kumarin než skořice cassia. Výzkum Coxe a kol. zjistil, že konzumace příliš velkého množství kumarinu může poškodit játra a zvýšit riziko vzniku rakoviny. Samotný skořicový olej je však oblíbený pro svou příjemnou vůni a pozitivní účinky na lidské zdraví.
Účinky skořicového oleje
Díky svým vlastnostem je skořicový olej oblíbenou volbou pro domácí aromaterapii. Aromaterapie je spojována s mnoha výhodami, včetně snížení deprese a úzkosti a lepšího spánku.
Skořicový olej má antibakteriální vlastnosti a využívá se i ke konzervaci výrobků a prodloužení jejich trvanlivosti. Studie Anny Urbaniak a kol. zjistila, že skořicový olej lze účinně použít jako konzervační prostředek v kosmetice, toaletních potřebách a dezinfekčních prostředcích pro nemocniční prostředí.
Podle přehledu z roku 2014 se skořice dříve používala ke zlepšení krevního oběhu, což je jeden z důvodů, proč může být ideálním masážním olejem. Při vtírání může pomoci uvolnit svalové napětí v těle.
Použití skořicového oleje
Obecným doporučením je podle Healthline používat nízkou koncentraci skořicového oleje, pokud má přijít do styku s pokožkou – nejlépe kolem 0,01 %, což odpovídá 1 kapce skořicového oleje na 30 až 40 mililitrů nosné kapaliny.
Chcete-li provonět svůj domov, zkuste přidat jednu kapku skořicového oleje do látkových sáčků nebo sušených květin. Nebo můžete přidat několik kapek do difuzéru s vodou.
Skořicový olej lze smíchat s nosným olejem a použít k masáži. Smíchejte jednu kapku skořicového oleje se dvěma až třemi hrnky nosného oleje, například mandlového, a použijte k masáži nebo k hydrataci pokožky.
Výroba skořicového oleje
Jak na výrobu domácího skořicového oleje, prozradil například web iReceptář. Připravte si kvalitní olivový olej a skořici. Jednodušší je výroba oleje z mleté skořice – do vařícího oleje přidejte mletou skořici, nechte tři minuty povařit a odstavte. Olej přefiltrujte přes kávový filtr nebo plátýnko a uchovávejte v lahvičkách na tmavém místě.
Pokud chcete použít celou skořici, dejte ji do uzavíratelné nádoby, zalijte olejem, aby byla zcela ponořená, a nádobu nechte stát alespoň tři týdny na teplém místě. Nakonec olej sceďte a přelijte do lahviček.
Zdroj: D Cox, The rarity of liver toxicity in patients treated with coumarin (1,2-benzopyrone), 1989, Anna Urbaniak, [The antibacterial activity of cinnamon oil on the selected gram-positive and gram-negative bacteria], 2014, Pasupuleti Visweswara Rao, Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant, 2014, Healthline, iReceptář
Autor: Dominika Jandorová