K Velikonocům rozhodně patří vařená vajíčka. Jenže někdy je jich tolik, že se jich jednoduše přejíme. Pokud hledáte nějaký originální recept, který si kolem Velikonoc připravit, mám pro vás tip na vynikající sekanou s vajíčkem.
Moje rodina vždycky byla na maso. A je jedno, jestli jde o steak, kuřecí plátek, nebo zpracované mleté. Sekanou s vajíčkem dělám na Velikonoce nebo krátce po svátcích skoro každý rok. Kromě toho, že ji všichni milujeme, jde o způsob, jak zpracovat přebytečná vajíčka, která se nerozdala koledníkům.
Obyčejné, ale sváteční jídlo
Když se řekne sekaná, většina lidí si vybaví jenom šišku masa, která nevypadá nijak extra lákavě. Jde spíše o obyčejný pokrm, o nic výjimečného. Každé jídlo se dá ale vylepšit.
Sekanou s vajíčkem můžete připravit tak, že bude skvěle nejen chutnat, ale i vypadat. Pokud k ní uděláte opečené brambory a doplníte ji barevnou zeleninou, stane se z ní jídlo hodné jakékoli příležitosti.
Jak na sekanou s vajíčkem
Na přípravu pokrmu budete potřebovat kilogram vepřového masa, 2 rohlíky, 100 mililitrů mléka, 3 vejce, 2 cibule, čerstvé bylinky (pažitka, medvědí česnek, petrželka), 3 stroužky česneku, hrst strouhanky, sůl a pepř.
Pak už budete potřebovat jen 8 vajíček natvrdo, 300 gramů slaniny a olej. Mleté maso dejte do mísy, přidejte rohlíky namočené v mléce. Směs osolte a opepřete, důkladně ji rukama propracujte.
Cibuli osmahněte na oleji. Do masa na sekanou zapracujte bylinky, cibuli s vejcem, česnekem a strouhankou. Nechte maso 30 minut uležet. Mezitím si natvrdo uvařte vajíčka a oloupejte je.
Pečicí formu vyložte slaninou, dejte do ní polovinu směsi na sekanou a upěchujte ji. Poté do ní vtlačte vajíčka natvrdo a zbytkem směsi na sekanou dotvořte šišku. Vše potřete olejem, formu překryjte alobalem a dejte péct.
Sekaná se dělá 45 minut na 200 °C. Podává se s bramborami a zeleninovou oblohou. Můžete k ní ale udělat i opečené brambory, hranolky nebo bylinkovou bramborovou kaši.
Zdroj: Autoský článek
Autor: Šárka Cvrkalová