Velikonoční mazurek je jídlo typické především pro Polsko. Někdy se ale dělá i u nás. Pokud jste o něm neslyšeli, rozhodně byste si ho měli letos vyzkoušet připravit. Jde sice o obyčejné jídlo, i tak vás ale překvapí kombinací chutí.
Jde o koláč, který je hodně sladký a typicky se zdobí plátky mandlí tak, aby tvořily tvary květin. Kombinuje chuť těchto oříšků s ovocem. Je poměrně kalorický, milovníky sladkého jídla ale určitě potěší.
Co budete potřebovat
Na přípravu velikonočního mazurku budete potřebovat 170 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 25 gramů cukru, lžičku zakysané smetany a žloutek.
Na náplň si připravte 100 gramů smetanového sýru, 80 gramů mletých lískových ořechů, 70 gramů másla a 3 lžíce kondenzovaného mléka.
Nakonec na zdobení budete potřebovat čokoládu, ovoce a plátky mandlí. Využít můžete ovoce podle vlastní chuti, doplnit oříšky i lískovými či vlašskými, nebo přidat nějaké jedlé cukrářské ozdoby.
Jak na přípravu pokrmu?
Mouku, cukr, máslo, smetanu a žloutky smíchejte. Vypracujte těsto, které poté rozválíte na pomoučněné pracovní ploše. Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Peče se v troubě předehřáté na 170 °C. Mezitím si připravte náplň. Ve vodní lázni rozehřejte máslo, smíchejte ho se sýrem, přidejte namleté ořechy a kondenzované mléko.
Náplň potom rozetřete na vychladlou placku. Tu podle svého uvážení dozdobte ovocem a oříšky. Nejčastěji se zdobí tak, aby plátky mandlí připomínaly okvětní lístky květin.
Zdroj: Top recepty, Apetit, Recepty online, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová