Pashka je dezert pocházející z Ruska. Jedná se o nepečený tvarohový dort, který se v zemi podává především o Velikonocích. Vyzkoušejte si ho letos připravit doma i vy.
Podle serveru Great British Chef je možné, že jídlo pochází už ze starověkého Egypta. Mělo totiž svým tvarem údajně připomínat pyramidy. Kdy přesně ale vzniklo a jak se stalo ruským pokrmem, to není zcela jasné.
Ruský velikonoční chléb
Ačkoli pashka vypadá na první pohled spíše jako dort, v Rusku se jí někdy říká také velikonoční chléb. Jídlo je tvořeno tvarohem, cukrem, zakysanou smetanou a ovocem.
Jeho příprava není nijak náročná. Jedná se ale o pokrm, který rozhodně vypadá originálně a na vašem velikonočním stole zaujme. Vyzkoušejte si ho letos udělat i vy a překvapte své blízké něčím novým.
Recept na pashku
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 žloutky, 250 mililitrů smetany ke šlehání, 120 gramů moučkového cukru, 60 mililitrů medu, lžičku vanilkového extraktu, lžíci brandy, 900 gramů tvarohu, 60 gramů másla, 100 gramů sušeného ovoce a 50 gramů loupaných mandlí.
Vaječné žloutky vyšlehejte společně se smetanou. Potom je dejte do hrnce a vmíchejte cukr a med. Směs na mírném ohni zahřívejte. Přidejte vanilkový extrakt a brandy a vše dobře promíchejte.
Počkejte, až směs vychladne. Do mixéru dejte tvaroh s máslem, rozmixujte je a smíchejte s vychladlým smetanovým krémem. Pak přidejte ovoce a vše nalijte do větší mísy. V té nechte v lednici pokrm zatuhnout. Podává se zdobený mandlemi, přelít ho můžete také čokoládovou polevou.
Zdroj: Great British Chef, Franco Lania, Facebook, Delicious
Autor: Šárka Cvrkalová