Sladkokyselá omáčka s chilli papričkami patří pravděpodobně k nejoblíbenějším na světě. Konzumuje se obvykle s asijskými jídly, dává se například na nudle se zeleninou, ale také se s ní polévá rýže.
Kdykoli navštívím čínskou restauraci, je mi jasné, že ať už si dám k jídlu cokoli, právě touto omáčkou si to vylepším. Kombinuje ostrou chuť chilli, sladkost cukru a kyselost octa. A proto jsem se jí naučila dělat i doma.
Jen jemně ostrá
Omáčka obvykle nebývá extrémně pálivá. Samozřejmě záleží na tom, kolik chilli se do ní dá. Jejím hlavním účelem ale není jídlo dokořenit tak, aby vám shořela ústa. Měla by jenom jemně štípat.
Já osobně nemám moc přátel, kteří by ostrá jídla milovali. Přesto ale mojí omáčku nikdy neodmítnou. Kromě ostré chuti totiž dodá pokrmu vždy to, co mu chybí.
Jak si omáčku připravit doma
Na přípravu omáčky budete potřebovat hrnek cukru, hrnek bílého octa, 3 stroužky česneku, 3 hrnky vody, 1 až 3 chilli papričky podle chuti a sůl. Můžete přidat také pár kapek citronu nebo lžíci medu.
Česnek nasekejte nahrubo. Nelisujte ho, měl by být v omáčce vidět a také by měl křupat. Promíchejte ho společně s octem, cukrem, solí a papričkami. Potom dejte směs do rendlíku, zalijte vodou a nechte vařit.
Postupně zredukujete množství tekutin a vznikne vám hustá červená směs. Tu nakonec podle chuti ještě můžete doplnit o více soli, citron a med. Hodí se k masu, nudlím, jarním závitkům a k dalším asijským jídlům.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová