Také pečete každoročně na Velikonoce beránka? A také vždy musíte hledat recept, protože si nepamatujete poměry surovin? Ne každý má doma k dispozici váhu. Já ji třeba nepoužívám skoro vůbec a odměřuji obvykle vše hrnečkovou formou.
I beránek se dá udělat s hrnečkovou metodou. Suroviny nemusíte složitě vážit, jednoduše si vystačíte jen s obyčejným hrnkem. Připravte si letos na svátky beránka podle následujícího receptu.
Co budete potřebovat
Na přípravu beránka budete potřebovat půl hrnku oleje, špetku soli, 2 vajíčka, 2 lžíce rumu, hrnek mléka, balíček kypřicího prášku, hrnek cukru, balíček vanilkového cukru, citronovou kůru a 2,5 hrnku mouky.
Na dozdobení beránka pak můžete použít moučkový cukr, čokoládovou polevu, lentilky, které mu dáte místo očí, mašli kolem krku nebo třeba trochu slámy, kterou ho obložíte, aby vypadal jako ve chlévě.
Jednoduchá příprava
Samotná příprava beránka je velmi snadná. Vejce nejprve rozkvedlejte v mléce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou.
Poté do sypké směsi přidejte mléko s vajíčky. Přilijte rum a olej a vytvořte hladké těsto. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou. Poté do ní nalijte těsto a dejte pokrm péct na 180 °C asi na 45 minut.
Nakonec nechte beránka vychladnout, potom ho vyklopte a dozdobte podle vlastní fantazie. Zda ho přelijete bílou čokoládou, tmavou čokoládou, nebo jen pocukrujete, to je už zcela na vás.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová