Pro někoho je casu marzu pochoutkou, jiní by se mu ale raději vyhnuli, jak je to jen možné. Nejnebezpečnější sýr světa je v mnoha zemích zakázaný. Jeho výroba totiž probíhá za pomoci hmyzích larev, které z mléčného výrobku odstraňujete až ve chvíli jeho konzumace.
Jeho konzumace rozhodně není bez rizik. Sýr pocházející ze Sardinie se vyrábí z tvrdého ovčího sýra, který nese název pecorino sardo. Název casu marzu do češtiny překládáme jako shnilý sýr. A není se čemu divit.
Na jeho výrobě pracují larvy
Tvrdý sýr se na začátku infikuje larvami, konkrétně sýrohlodkou drobnou. Larvy sýr požírají a opět vylučují. Kyseliny v jejich trávicím traktu rozkládají tuky, takže je sýr velmi měkký až tekutý, vysvětluje iDNES.
Sýr se v tomto stavu připravuje i několik měsíců, než je možné ho konzumovat. Ani potom z něj nicméně larvy nejsou odstraněny. Každý, kdo si na něm chce pochutnat, dostane společně s pokrmem také jeho pohyblivou součást.
To, že se larvy hýbou, je ale ve skutečnosti důkazem toho, že jde o sýr poživatelný. V případě, že by uhynuly, znamená to, že je výrobek zkažený a pro člověka velmi nebezpečný. Což je tedy i běžně, nicméně po odstranění larev by vám nic hrozit nemělo.
Zdravý i nezdravý
Na Sardinii je sýr považován za pochoutku. Kromě toho má také řadu zdravotních benefitů, mimo jiné jsou mu přisuzovány i afrodiziakální účinky. U jedinců, kteří na něj nejsou zvyklí, může ale vyvolávat alergické reakce, píše iDNES.
Ve vysokém stádiu rozkladu může být dále casu marzu toxický. To by ale měl člověk poznat právě podle mrtvých larev.
Jelikož se pro výrobu jednoho bochníku casu marzu využije až 1 000 larev, je v mnoha zemích zakázaný jako velmi nebezpečný pokrm. U nás si na něm nepochutnáte, podle Paroles Deformagers ho totiž zakazuje celá Evropská unie.
Zdroj: Apetit, Blue Style, Prima Fresh, Novinky, iDNES, Paroles Deformagers
Autor: Šárka Cvrkalová