Chcete si letos na Velikonoce připravit nějaký netradiční pokrm? Inspirovat se můžete třeba v zahraniční kuchyni. Tradiční řecké sušenky koulourakia například vůbec nejsou náročné na přípravu.
Na Velikonoce se běžně peče beránek, někteří lidé doma dělají perníčky či boží milosti. Pokud ale přemýšlíte nad další sladkou pochoutkou, zkuste letos připravit řeské pečivo s příchutí pomerančů.
Křupavé máslové sušenky
Název koulourakia je odvozen od tradičního řeckého pokrmu, který se v zemi běžně prodává ve stáncích na ulici. Tomu se říká koulouria a jde o sladké chlebové kroužky. Sušenky koulourakia jsou ale o něco menší a liší se i chutí.
Ačkoli jsou křehké a máslové, při prvním zakousnutí krásně křupou. Toto návykové jídlo s vůní a chutí pomeranče si zamilujete a budete ho chtít připravovat na Velikonoce každý rok.
Jak na přípravu pokrmu
Na přípravu jídla budete potřebovat půl hrnku nesoleného změklého másla, 3/4 hrnku cukru, 2 vajíčka, 1/4 hrnku mléka, lžičku vanilkového extraktu, nastrouhanou kůru z pomeranče, 2 lžičky prášku do pečiva 2,5 hrnku mouky a sezamová semínka.
V míse společně ušlehejte máslo a cukr. Přidejte mléko, vanilku, pomerančovou kůru a prášek do pečiva. Směs potom smíchejte s moukou. Těsto nechte 30 minut odpočívat.
Z těsta vyválejte několik válečků a dva vždy zapleťte do sebe. Každou takto připravenou sušenku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky. Pak je pečte na 180 °C asi 20 minut. Podávají se teplé i studené.
Zdroj: Curious Cusiniere, Souvlaki for the Soul, Ambrosia, 196 Flavors, My Sweet Greek
Autor: Šárka Cvrkalová