Velikonočního beránka peče během svátků mnoho hospodyněk. Neexistuje žádný jednotný recept, každý máme svoje triky a každý moučník je trochu jiný. Můžete se ale naučit několik tipů, díky kterým bude ten váš jednoduše skvělý.
Beránka můžete dělat ze šlehačkového, tvarohového, kynutého nebo třeba třeného těsta. Záleží čistě na vašich preferencích a na tom, co chutná vaší rodině. Jak ale postupovat, aby byl moučník jednoduše neodolatelný?
Jak na nejlepšího beránka
Chuť beránka samozřejmě ovlivní to, co do něj dáte. Měl by ale také na stole reprezentativně vypadat. V tomto ohledu je velmi důležité vybrat správnou formu, píše Apetit.
Existují formy jednodílné a dvoudílné. Ideální je sáhnout po té dvoudílné. Jednak budete mít beránka pěkného i ze zadní strany, především je pak ale menší pravděpodobnost, že vám při pečení popraská.
Beránek se peče kolem 40 až 60 minut podle toho, z jakého těsta je připravený. Nejlepší je péct ho na střední mřížce zhruba na 180 °C, tak se těsto upeče pravidelně ze všech stran.
Vyklopení z formy
Mnoho lidí má po dopečení beránka problém s jeho vyklopením z formy. Často na ní zůstanou kousky těsta a tělo beránka se zdeformuje. Proto je důležité dodržovat několik kroků, abyste tomu předešli.
Než těsto do formy dáte, vymažte ji řádně máslem a vysypte moukou. Tak se vám na stěny nepřilepí. Důležité je vyklápět beránka až ve chvíli, kdy je úplně vychladlý.
Na závěr pak beránka nezapomeňte vkusně ozdobit. Z rozinek či lentilek mu udělejte oči, pocukrujte ho, přelijte čokoládou, nebo mu kolem krku uvažte stuhu. A garantujeme vám, že letos vám bude líto do moučníku zakrojit nůž.
Zdroj: Apetit, Valachy, Top recepty, Český rozhlas Regiony
Autor: Šárka Cvrkalová