Mrkvová dieta: Jednoduchá metoda, jak zhubnout pár kilo. A s minimem vedlejších účinků

Zdroj: Shutterstock

O tom, že je mrkev zdravá, není pochyb. Dodává tělu základní živiny a zajišťuje správné trávení. Navíc obsahuje vysoké množství betakarotenu, který může zlepšit lidský zrak, píše Healthline. Podle mnoha odborníků je ale také vhodná při snaze zhubnout.

Mrkev je nízkokalorický, zároveň ale velmi sytý pokrm. Proto dokáže rychle zahnat hlad, vysvětluje NDTV. Existuje takzvaná mrkvová dieta, díky které v minulosti zhublo už mnoho lidí.

Před každým jídlem mrkev

Na mrkvové dietě není vlastně nic složitého. Před každým jídlem jednoduše zařadíte do jídelníčku jednu nebo dvě syrové mrkve. Tím se částečně zasytíte a nesníte toho potom tolik.

Mrkev můžete také tepelně upravit, tím pádem ale přijdete o část vitamínů, které zelenina obsahuje. Pokud ale nechcete konzumovat neustále mrkev jen syrovou, jde rozhodně o vhodnou volbu.

Je samozřejmě třeba také omezit slazené nápoje a tučná jídla na minimum, aby dieta fungovala. Vhodné je doplnit ji cvičením alespoň dvakrát týdně.

Potenciální rizika?

Pokud člověk pravidelně konzumuje příliš mrkve, může se stát, že jeho kůže mírně změní barvu a bude naoranžovělá. Nejedná se ale o žádný zdravotní problém, během pár dní by se vše mělo dát opět do pořádku.

Může se také stát, že se předávkujete vitamínem A. Jediný problém je ale v tom, že jeho větší množství škodí lidské pleti. Jinak není nijak zdraví ohrožující.

Ve výsledku tak mrkvová dieta není nijak náročná, má jen minimální vedlejší účinky a pomůže vám zhubnout i docílit celkové psychické a fyzické pohody. Pokud se tak trápíte s nějakým tím kilem navíc a máte tuto zeleninu rádi, metodu rozhodně vyzkoušejte.

Zdroj: Better Me, Medium, Medical News Today, Healthline, NDTV

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz