Na Velikonoce se připravuje celá řada tradičních jídel. Kromě toho, že se peče mazanec a nádivka, dělá se také beránek nebo vajíčková pomazánka. Slyšeli jste ale už o šmigrustovce?
Na Moravě se koledování říká šmigrust. Právě odsud polévka získala svůj název, píše Forbes. Jedná se o pokrm s výraznou chutí křenu, ve kterém je větší množství opečené klobásy, upotřebíte v ní ale také natvrdo vařená vajíčka.
Rychle hotová
Na Velikonoce se mnoho hospodyněk nestíhá u plotny otáčet. Do toho je třeba mít doma svátečně uklizeno, vítat koledníky. Není se čemu divit, že je šmigrustovka oblíbenou velikonoční polévkou.
Je totiž velmi snadno a rychle připravená, což se ve velikonočním shonu rozhodně hodí. V dnešní době je pokrm typický pro Moravu a Slezsko. Připravit si ho ale může kdokoli, vyzkoušejte tak polévku i vy.
Recept na šmigrustovku
Na přípravu polévky budete potřebovat cibuli, 500 gramů uzeného masa, pikantní klobásu, sůl, pepř, 2 lžíce mouky, mletou papriku, 50 mililitrů smetany, 4 vajíčka, 2 lžíce strouhaného křenu a jarní cibulku.
Do hrnce dejte litr a půl vody. Přidejte celou cibuli, maso a klobásu. Vodu osolte, opepřete a přiveďte k varu. Po 45 minutách maso a klobásu vyndejte. Klobásu pokrájejte na kolečka a osmahněte na oleji.
Ve smetaně rozmíchejte mouku a mletou papriku a směs pak zašlehejte do vývaru. Vařte ho 15 minut, maso mezitím zbavte kostí. Do polévky pak vraťte uzené i klobásu, podle chuti ji dosolte a můžete podávat.
Na talíři se polévka zdobí vařeným vajíčkem, kolečky klobásy, křenem a jarní cibulkou. Podává se obvykle s chlebem. Jde o ideální vyprošťovák v případě, že to na Velikonoce přeženete s alkoholem.
Zdroj: Kuchařka pro dceru, Forbes, iDNES, Prima Fresh, Apetit,
Autor: Šárka Cvrkalová