Jidáše jsou symbolem zdraví, plodnosti a hojnosti. I proto se nejčastěji dělají právě jako velikonoční pečivo. Jde o sladkou pochoutku, která se hned po dopečení potírá medem. Připravte si je letos doma i vy.
Jidáše se pečou obvykle na Zelený čtvrtek. Připomínat mají Jidášovu zradu Ježíše Krista, ke které došlo na Škaredou středu. Nejčastěji se dělají ve formě uzlů, které mají představovat provaz.
Sladká pochoutka
Pokud si chcete letos doma jidáše upéct, není na tom vlastně nic složitého. Budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 60 gramů cukru, 300 mililitrů smetany, kostku droždí, 3 žloutky, 150 gramů másla, kůru z citronu, vanilkový cukr, sůl, med, rozinky a mandle.
Pečivo je ve výsledku hodně sladké, zaručeně si ho oblíbí děti, potěší ale úplně každého. Pokud jste ho ještě nikdy nepřipravovali, nemusíte se bát. S následujícím receptem se povede naprosto každému.
Recept na jidáše
Jako první si připravte kvásek. Smíchejte droždí s cukrem a trochou teplé vody a nechte 10 minut stát. Poté přidejte žloutky, mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Do těsta nakonec zapracujte smetanu.
Těsto následně nechte asi hodinu kynout. Potom z něj vyválejte válečky, které zapleťte do požadovaných tvarů. Může se jednat o uzly, ale také například šneky či jiné vámi vybrané tvary.
Zapletené jidáše nechte ještě 10 minut kynout a poté je dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Po dopečení je potřete medem a posypte nasekanými mandlemi a rozinkami.
Zdroj: Novinky, Prima Fresh, Top recepty, Kuchařka pro dceru
Autor: Šárka Cvrkalová