Vdolky si můžete doma připravit prakticky kdykoli. Velikonoce se ale blíží a na svátečním stole by tato pochoutka rozhodně neměla chybět. Udělejte tak letos blízkým radost a potěšte je tímto tradičním pokrmem.
Vdolky se za sváteční jídlo považovaly už ve staročeské kuchyni. Mazanec se tehdy dělal na Velikonoce spíše jako pečivo s obřadním charakterem, koblihy a právě vdolky byly nicméně vnímány jako sladké pečivo, na kterém si pochutná každý, píše web Top recepty.
Jednoduché kynuté těsto
Příprava vdolků není nijak složitá. Základem pokrmu je kynuté těsto, které ale zvládne udělat i začátečník.
Budete na něj potřebovat 10 gramů sádla, 2 lžičky rumu, 50 gramů vody, sůl, citronovou kůru, 10 gramů cukru, 100 gramů hladké mouky a 5 gramů čerstvého droždí.
Z cukru, vody a droždí nechte vzejít kvásek. Po deseti minutách ho smíchejte se zbytkem ingrediencí a nechte hodinu kynout.
Tvaroh a povidla nesmí chybět
Z těsta vytvořte vdolečky, které se smaží v rozpáleném oleji. Následně si pak připravte náplň, na kterou budete potřebovat 250 gramů tvarohu, 3 lžíce mléka a 3 lžíce cukru. Všechny ingredience smíchejte a zdobte s nimi ještě teplé vdolky.
Chybět samozřejmě nesmí ani pořádná dávka švestkových povidel. Vdolky nakonec můžete ještě posypat trochou strouhaného tvarohu.
Ačkoli dnes se dělá pochoutka poměrně běžně, a ne každý si ji spojí vyloženě s Velikonocemi, ke svátečnímu období se rozhodně hodí. Nezapomeňte si tak vdolky letos připravit doma i vy.
Zdroj: Apetit, Vesmír, Top recepty, Recepty EU
Autor: Šárka Cvrkalová