Nejlepší svíčková je ta od babičky. Nesmí chybět šlehačka a brusinky

Zdroj: Profimedia

V životě jsem ochutnala už nespočet svíčkových. A i když v restauraci si vždy pochutnám a jídlo mě nikdy vyloženě nezklamalo, nikdo mě ještě nepřesvědčil o tom, že existuje lepší svíčková než od mojí babičky.

Recept jsem si od ní vzala teprve nedávno. Není nijak složitý a výsledkem je dokonalá omáčka, ze které šílí celá rodina. Vyzkoušejte si připravit svíčkovou podle mojí babičky doma i vy.

Základem je správný poměr koření

Babička mi kladla na srdce, že při přípravě svíčkové je vždy třeba myslet na to, kolik koření se používá na samotné maso a později i do omáčky. Vždy proto při vaření dodržuji přesné poměry surovin.

Na svíčkovou budete potřebovat kilogram hovězí svíčkové, 150 gramů slaniny, 400 gramů kořenové zeleniny, cibuli, lžíci octa, lžíci cukru, špetku soli, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, kelímek smetany, citron, brusinky a šlehačku.

Jak na přípravu pokrmu

Maso nejprve odblaňte, omyjte a prošpikujte slaninou. Dejte ho do vyššího pekáče s pokličkou. Přidejte k němu do hadříku zabalené koření a na čtvrtky rozkrájenou cibuli. Nakonec maso zasypte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou.

Připravte si octovou vodu se špetkou soli, maso zalijte asi do výšky šesti centimetrů a nechte ho přes noc uležet v lednici. Druhý den ho dejte do trouby na 225 °C a pečte asi 3 hodiny.

Maso poté nakrájejte na plátky, z pekáče vyndejte koření a zeleninu rozmixujte dohladka. Omáčku zahustěte smetanou a dochuťte cukrem a solí.

Pokrm se pak servíruje s houskovými knedlíky. Pokud jsou domácí, chutná jídlo naprosto dokonale. Omáčku nezapomeňte ozdobit kolečkem citronu, lžící brusinek a šlehačkou, bez které by to jednoduše nebyla ta správná svíčková.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz