Prospívá zažívání i imunitě. Zužitkujte pozitivní vliv sezamu na lidské zdraví v receptu na sezamové kuře

Zdroj: Shutterstock

Sezamová semínka jsou už tisíce let využívána v lidovém léčitelství a moderní věda teprve začíná odhalovat, jak velký přínos mohou mít pro naše zdraví. A pokud je navíc přidáte do nějakého chutného receptu, nemají chybu.

Sezam indický (Sesamum indicum) pochází z tropických oblastí Asie, Afriky a Jižní Ameriky a pěstuje se zejména pro olejnatá semena. Sezamová semínka jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerály a antioxidanty. Zároveň obsahují velkou porci vlákniny, 30 gramů neloupaného sezamu obsahuje 3,5 gramu vlákniny, což je asi 12 % doporučené denní dávky.

Vláknina je klíčová pro podporu trávicího traktu a může hrát roli v redukci rizik srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, obezity a diabetu 2. typu, potvrzuje vědecká zpráva Ministerstva zemědělství USA (USDA).

Několik studií také naznačuje, že pravidelná konzumace sezamu může pomoci snížit vysoký cholesterol (např. studie Caroliny Cardoso a kol.), bojovat proti zánětu, který hraje roli v mnoha chronických onemocněních, včetně obezity a rakoviny (např. studie Danijely Ristic-Medic a kol.) nebo díky obsahu zinku, selenu, mědi, železa, vitaminu B6 a vitaminu E podporovat imunitní systém (viz práce Evy Wintergerst a kol.).

Recept na sezamové kuře s asijskou omáčkou

Na sezamové kuře s asijskou omáčkou podle webu Kitchen Sanctuary budete potřebovat 5 lžic rostlinného oleje, 2 lehce našlehaná vejce, 3 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob), 10 lžic hladké mouky, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře, ½ lžičky česnekové soli, 2 lžičky mleté papriky, 3 kuřecí prsní řízky nakrájené na kousky.

Na omáčku si připravte 1 lžíci sezamového oleje (můžete vynechat a na závěr jen pokrm posypat velkým množstvím sezamových semínek), 2 oloupané a prolisované stroužky česneku, 1 lžíci čínského rýžového octa (můžete použít i bílý vinný ocet), 2 lžíce medu, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce hnědého cukru, 4 lžíce sójové omáčky. K servírování budete ještě potřebovat vařenou rýži, 2 lžíce sezamových semínek a malý svazek jarní cibulky.

Ve woku nebo na velké pánvi rozehřejte olej. Do jedné mísy dejte vejce a do druhé mísy kukuřičnou mouku. Do další misky přidejte mouku, sůl, pepř, česnekovou sůl a papriku a promíchejte. Kuřecí prsní řízky obalte v kukuřičné mouce, poté ve vajíčku a nakonec v ochucené mouce. Dejte na pánev a smažte na prudkém plameni 6–7 minut, během smažení dvakrát nebo třikrát otočte, dokud kuře nezhnědne. Vyjměte ho z pánve a vložte do mísy vyložené kuchyňskými utěrkami.

Do rozpáleného woku přidejte všechny ingredience na omáčku, promíchejte a vařte na prudkém ohni, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu (mělo by to trvat 2–3 minuty). Přidejte zpět kuřecí maso a promíchejte s omáčkou. Společně vařte 1–2 minuty. Podávejte s vařenou rýží a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Zdroj: Scientific Report of the2015 Dietary Guidelines Advisory Committee / USDA, Carolina Alves Cardoso, The effect of dietary intake of sesame (Sesamumindicum L.) derivatives related to the lipid profile and blood pressure: A systematic review, 2018, Danijela Ristic-Medic, Effects of dietary milled seed mixture on fatty acid status and inflammatory markers in patients on hemodialysis, 2014, Eva S Wintergerst, Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function, 2007, Kitchen Sanctuary, Healthline,

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz