O čokoládové roládě od babičky jsem od svého kamaráda slýchala opravdu dlouho. Básnil o ní snad na každém našem setkání. Když jsem ji konečně měla šanci ochutnat, pochopila jsem proč. Hned jsem si na ni proto vzala recept.
Není na ní nic složitého, přesto je ale vynikající. Ono se ne nadarmo říká, že někdy jsou jednoduché věci ty nejlepší. Pokud si chcete pochutnat na sladkém dezertu, který neurazí opravdu nikoho, vyzkoušejte si roládu připravit doma i vy.
Jen základní ingredience
Na přípravu čokoládové rolády nebudete potřebovat žádné speciální ingredience. Většinu surovin budete mít pravděpodobně doma, pokud náhodou ne, dají se koupit v jakémkoli obchodě.
Na korpus si připravte 5 vajíček, 2 lžíce cukru a 3 lžíce kakaa holandského typu. Na náplň vám bude stačit obyčejná smetana na šlehání. Na polevu pak budete potřebovat čokoládu na vaření, 100 gramů másla a 2 lžíce mléka.
Snadná a rychlá příprava
Bílky ušlehejte do hutného sněhu. Následně do něj vmíchejte žloutky a kakao, směs poté opatrně rozmixujte. Ideální je na šlehači používat pouze nízký stupeň výkonu.
Pečicí papír potřete máslem a pěnu na něj rozetřete. Potom ji pečte na 180 °C asi 15 minut. Korpus nechte vychladnout a připravte si náplň. Šlehačku jednoduše ušlehejte a poté ji na namažte na korpus.
Roládu srolujte a potřete čokoládovou polevou. Tu si připravíte tak, že rozpustíte čokoládu ve vodní lázni, přidáte máslo a mléko a vše smícháte. Roládu pak dejte do lednice a nechte zatuhnout. Podává se zdobená čerstvým ovocem, například borůvkami.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová