Jeho příprava je sice zdlouhavější, masové pokrmy díky němu ale získají zcela jinou chuť. Demi glace je ultimátní základ pro silné omáčky především k hovězímu. Dá se zavařit i zmrazit, můžete ho tak mít doma vždy po ruce.
Francouzi se bez něj v kuchyni téměř neobejdou. U nás se nedělá až tak často, pokud si ho ale připravíte do zásoby, poslouží vám jako skvělý základ na celou řadu omáček.
Hodí se při přípravě houbové nebo pepřové omáčky, nejčastěji se využívá v receptech s hovězím masem, mnoho omáček z něj ale skvěle chutná i k vepřovému masu nebo ke kuřecím plátkům.
Delší příprava se vyplatí
Demi glace je koncentrovaný zredukovaný vývar. Hustotou připomíná sirup. Jeho příprava není složitá, vyžaduje ale poměrně hodně času.
Na druhou stranu ho můžete připravit kdykoli, zavařit ho či zmrazit a mít ho pak k dispozici, kdykoli budete potřebovat. A to vám naopak při vaření konkrétních jídel čas ušetří.
Jak na demi glace?
Na přípravu demi glace budete potřebovat 5 kilogramů hovězích kostí, 500 gramů kořenové zeleniny, máslo, 600 gramů konzervovaných rajčat, 750 mililitrů červeného vína a 12 litrů vody.
Kosti opečte v troubě. Obracejte je, aby se opekly ze všech stran. Zeleninu pokrájenou na větší kusy orestujte na másle. Kosti dejte do hrnce s vodou, přidejte zeleninu, rajčata a víno.
Vývar pak nechte táhnout 24 hodin. Voda se nesmí vařit, měla by pouze mírně probublávat. Vývar pak nakonec přecedíte přes plátno do menšího hrnce, kde ho budete pomalu svářet na omáčku o konzistenci sirupu.
Takto připravený demi glace pak zavařte do sklenic, nebo ho nalijte do tvořítek na led a uchovávejte v mrazáku. Kdykoli pak budete připravovat omáčku k masu, budete mít kam sáhnout.
Zdroj: More than Gourmet, Britannica, Reluctant Gourmet, Simply Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová