Pulque je mexický nápoj, který byl dlouhé roky zapomenutý, nakonec se ale vrátila jeho původní sláva. V současné době je především v Mexiku velmi oblíbený a vyhledávaný je nejen místními, ale také turisty.
Tento alkoholický drink už před stovkami let připravovali staří Aztékové, uvádí Britannica. Dlouhá století byl velmi oblíbeným, pak se nicméně objevilo pivo a tequila a pulque pomalu upadl v zapomnění. Kolem roku 2010 se ale opět objevil a začal se stávat čím dál oblíbenějším.
Nápoj bohů
Drinku se často přezdívá také nápoj bohů. Za starých dob bylo pití vyhrazeno pouze bohatým lidem, využívalo se také při různých obřadech a podáváno bylo kupodivu i přes obsah alkoholu těhotným ženám, píše 100+1.
Postupem času se stalo pití oblíbeným u všech společenských vrstev. Jeho popularita prudce rostla, dokud ji na čas nezastavily jiné alkoholické drinky. I tak se ale po čase nápoj stal opět žádaným.
Alkoholický nápoj z agáve
Základní surovinou pro přípravu pulque je agáve. Jedná se o stejnou rostlinu, která se využívá při přípravě tequily. Nápoj se získává kvašením šťávy z jejích kořenů. K tomu dochází během několika minut po umístění do hliněných nádob.
Doba kvašení je obvykle kolem pěti hodin. Pulque má okolo 6 % alkoholu. Nápoj je bohatý na vitamíny a proteiny, dnes se dá sehnat i v ochucených verzích například s mangem nebo celerem.
Pulque dlouho nevydrží, nápoj je třeba vypít poměrně rychle, protože má tendenci se kazit. Jeho cena je poměrně nízká a dostupný je dnes prakticky ve všech mexických podnicích.
Zdroj: Arts & Culture, Serious Eats, Britannica, Back Label, 100+1, Lidovky
Autor: Šárka Cvrkalová