Klasické mexické tacos známe nejspíš všichni. Napadlo vás ale někdy, že se dá tohle jídlo připravit i nasladko? A to hned na několik způsobů. Ačkoli to není úplně běžné, pokrm chutná skvěle a rozhodně byste ho měli doma vyzkoušet.
Tacos pochází z Mexika. Staří Mexičané jedli žitné přehnuté placky plněné především rybami nebo zvířecími vnitřnostmi, uvádí Spanish Academy.
Tyto potraviny jim poskytovaly základní živiny potřebné pro správné fungování těla. Plnění tortill mletým masem, zeleninou a omáčkami se pak objevilo až zhruba o 100 let později, tedy zhruba kolem roku 1900.
Vždy jiné
Klasické tacos se dělají obvykle z žitné nebo kukuřičné tortilly. Ta se přehne napůl a plní se směsí mletého hovězího masa, zeleniny, koření a omáček. Neexistuje jeden konkrétní správný recept, uvádí Merriam Webster.
Jídlo se vždy mírně liší. Maso může být hovězí, kuřecí i vepřové, do tacos můžete dát kukuřici, okurku či rajčata, někdo ale přidává i olivy nebo cibuli a papriku. Je také na vás, zda bude vaše jídlo obsahovat avokádo či fazole.
Tacos nasladko
Obvykle jsou tacos považovány za hlavní jídlo. Pokud ale tortillu přehnete napůl a naplníte sladkými ingrediencemi, dostanete vynikající dezert.
Vyzkoušejte například tacos s krémovým sýrem, javorovým sirupem a jahodami. Zkombinovat ale můžete také chuť skořice a citronu, nebo připravit tvaroh s kakaem a doplnit jídlo čerstvými borůvkami a ostružinami.
Je jen na vás, jakou sladkou verzi zvolíte, v podstatě se tacos zdobí velmi podobně, jako například palačinky. Vyzkoušejte si sladkou verzi pokrmu doma a pochopíte, proč jsou i v tomto případě tacos vynikající volbou.
Zdroj: Smithsonian, My Recipes, Delight, Spanish Academy, Merriam Webster
Autor: Šárka Cvrkalová