Red Velvet Cake (česky červený sametový dort) dnes už běžně pořídíte v cukrárnách. Popularita tohoto amerického dezertu u nás v posledních letech výrazně stoupá, píše web Top recepty. Vyzkoušejte si doma připravit také bábovku ve stejném stylu.
Red Velvet vznikl ve 20. století, uvádí Better Homes & Gardens. Už v 19. století nicméně cukráři přidávali k mouce kakao, aby zjemnili její strukturu. A to nakonec dalo dortu základ. Atypická červená barva dortu totiž vznikla reakcí kakaa, jablečného octu, jedlé sody a podmáslí.
Sametový dort
Ten, kdo někdy Red Velvet ochutnal, dobře ví, čím je tento dort výjimečný. Pokud jste ho ještě nejedli, rozhodně ho vyzkoušejte. Díky kombinaci kakaa, podmáslí a octu je korpus měkký a křehký, zároveň ale nadýchaný. Jednoduše sametový, popisuje Southern Living.
Krém bývá obvykle ze smetanového sýru. Dort se dnes přibarvuje barvivy, aby se ve výsledku dosáhlo dokonalého červeného odstínu. Podle The Kitchn si v dřívějších dobách cukráři pomáhali dokonce barvivem z červené řepy.
Red Velvet bábovka
Ve stylu Red Velvet nemusíte připravovat pouze dort. Vyzkoušejte si doma udělat lahodnou červenou a sametovou bábovku.
Potřebovat budete 300 gramů hladké mouky, 110 gramů másla, 220 gramů cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vajíčka, 240 mililitrů podmáslí, vinný ocet, červené barvivo, 3 lžíce holandského kakaa, jedlou sodu a sůl.
Na polevu si připravte 100 gramů krémového sýru, 200 gramů cukru, sáček vanilkového cukru a 2 lžíce mléka.
Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. V misce smíchejte mouku, kakao a sůl. Podmáslí promíchejte s barvivem. V další míse vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte do něj obě vejce, přidejte moučnou směs a podmáslí. Na závěr vmíchejte do těsta ocet a jedlou sodu.
Hotové těsto nalijte do máslem vymazané formy a vložte do trouby. Bábovka se peče 45 minut na 170 °C. Než se upeče, smíchejte ingredience na polevu. Lehce tekutou směsí potom bábovku polijte a nechte ji zatuhnout.
Zdroj: Better Homes & Gardens, Southern Living, The Kitchn, Top recepty, All Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová