Zařazovat do jídelníčku luštěniny je velmi důležité. Obsahují obrovské množství bílkovin a vlákniny, zatímco jsou jen minimálně kalorické a nemají téměř žádný tuk, píše Everyday Health. Které luštěniny jsou nejzdravější? A co se z nich dá připravit, aby si člověk opravdu pochutnal?
Luštěniny jsou potravina vhodná pro každého. Mohou je jíst vegetariáni, vegani, ale také lidé trpící alergií na lepek, uvádí Medical News Today. Jde o jídlo, které vás spolehlivě zasytí, doplní vašemu tělu vitamíny a minerály a je také prevencí před řadou nemocí.
Jaké luštěniny si vybírat?
Mezi nejznámější druhy luštěnin patří čočka, která se konzumuje už od pravěku. Čočka je populární zejména v Indii. Nejčastěji se z ní dělá polévka nebo se připravuje jako čočka nakyselo. Vynikající jsou z ní ale také lasagne nebo karbanátky.
Další na seznamu je hrách, který pochází ze Středomoří, rozšířený je ale v dnešní době už téměř po celém světě. Nejoblíbenějšími pokrmy v našich končinách jsou hrachová polévka ze žlutého hrachu, hrachová kaše nebo šoulet, píše Apetit.
Fazolí existuje celkem 15 druhů. Populární jsou zejména v mexické kuchyni, kde se kombinují s ostřejšími chutěmi. Přidat se ale dají také do rizota, dokonce se z nich často dělají jídla sladká.
Luštěninový salát
Pokud si chcete doma připravit originální a zdravý recept z luštěnin, vyzkoušejte tento salát. Potřebovat budete 250 gramů vařené čočky, 250 gramů vařených fazolí, 250 gramů vařené cizrny, 250 gramů rajčat, 80 gramů jarní cibulky a 70 gramů syrové červené cibule.
Na zálivku pak smíchejte citronovou šťávu, česnek, olivový olej, nasekanou petržel, cukr, sůl a pepř. Přidat můžete podle chuti i hrášek, nebo pro barevnost využít více druhů fazolí. Salát vás zasytí a vy si vychutnáte lahodné jídlo bez výčitek.
Zdroj: Everyday Health, Healthline, Medical News Today, WebMD, Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová