Jackfruit neboli žakie je největší stromové ovoce na světě, vážit může i více než 10 kilogramů. Má jemně sladkou chuť, která prý připomíná kombinaci jablek, ananasu, manga a banánů. Kvůli jeho textuře se jackfruit využívá jako náhrada masa.
Jackfruit (česky žakie) je tropické ovoce rostoucí na stromě chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus). Patří do stejné čeledi – morušovníkovité (Moraceae) – jako fíky nebo moruše a pěstuje se v Asii, Africe a Jižní Americe.
Jackfruit má pod svou tlustou zelenou slupkou žlutou dužninu, kterou lze konzumovat jak syrovou, tak i vařenou. Jedlá jsou i semena žakie. Vyhnout by se mu měli lidé alergičtí na latex nebo pyl břízy, jackfruit by u nich mohl vyvolat alergickou reakci.
Jaké jsou zdravotní přínosy žakie?
Jackfruit je nejen chutný, ale také nabízí řadu zdravotních výhod. Jeho stogramová porce obsahuje 95 kalorií, 2 gramy bílkovin, 0,6 gramu tuku a 3 gramy vlákniny. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, pyridoxinu (vitamín B6), niacinu (vitamín B3), riboflavinu (vitamín B2), kyseliny listové (vitamín B9), vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu.
Kombinace draslíku, vlákniny a antioxidantů v jackfruitu podporuje podle studie z roku 2012 zdraví srdce. Draslík pomáhá neutralizovat negativní účinky sodíku na krevní tlak, zatímco vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Jackfruit je bohatý na vitamín C, který podle studie Sebastiana Padayattyho pomáhá předcházet zánětu. Rovněž obsahuje flavonoidy a lignany, rostlinné sloučeniny s protizánětlivými účinky.
Jackfruit má nízký glykemický index, což znamená, že jeho konzumace by neměla výrazně ovlivnit hladinu cukru v krvi, a je tedy vhodný i pro diabetiky, píše Healthline.
Veganská náhrada masa
Vegetariáni a vegani často používají žakii jako alternativu masa kvůli jejich podobné textuře. Kromě toho můžete jackfruit začlenit do kari nebo polévek. Zralé ovoce chutná skvěle i po přidání do jogurtu nebo ovesné kaše. Semena žakie se mohou opékat nebo vařit a poté kombinovat s kořením nebo je můžete použít k přípravě hummusu.
Recept na veganskou BBQ žakii
Na veganskou BBQ žakii podle BBC GoodFood budete potřebovat 1 lžíci rostlinného oleje, 1 nadrobno nakrájenou červenou cibuli, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku semínek kmínu, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky omáčky chipotle (uzená chilli paprička), 1 lžíci jablečného octa, 4 lžíce BBQ omáčky, 200 g nakrájených rajčat a 800 g žakie v osolené vodě.
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli do změknutí asi 10 až 12 minut. K cibuli přidejte skořici, kmín a papriku a vařte další 2 až 3 minuty. Poté přidejte omáčku chipotle, ocet a BBQ omáčku a před přidáním rajčat, scezené žakie a 200 ml vody dobře promíchejte.
Nechte mírně vařit přikryté po dobu 30 minut, aby se žakie rozvařila, poté sejměte poklici a vařte dalších 10 minut. Po uvaření vidličkou vyzkoušejte, zda je žakie měkká a případně přidejte další koření.
Zdroj: BBC GoodFood, Shrikant Baslingappa Swami, Jackfruit and Its Many Functional Components as Related to Human Health: A Review, 2012, Sebastian J Padayatty, Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease preventiv, 2003, Healthline, Cleveland Clinic
Autor: Dominika Jandorová